Konsten att bekräfta sig själv

Av Ingrid Byström
Foto: Alex Wayne

Om vi kan bli bättre på att bekräfta och acceptera oss själva, blir vi mindre beroende av andras gillande och får lättare att sätta gränser. Samtidigt får vi mer tid och energi för varandra. Det säger beteendevetaren och karriärcoachen Nina Jansdotter.

NinaAlla människor behöver bekräftelse ibland, en del mer än andra. Men om behoven blir så stora att vi måste få andras gillande för att orka gå vidare, då behöver vi förändra vårt sätt att se på oss själva, menar Nina Jansdotter.
– Vi är sociala varelser och behöver någon att känna samhörighet med, närhet till och acceptans ifrån. Men vi glömmer ofta bort det allra viktigaste, nämligen betydelsen av att känna glädje inför och kärlek till sig själv, säger hon.

Att älska sig själv
Ninas erfarenhet är, att den som har förmågan att älska sig själv också har mycket lättare för att ta emot kärlek och att ge kärlek till andra. Den som tycker om sig själv har lättare att förstå både sig själv och andra.

– Allt börjar hos dig själv, här och nu, inifrån och ut, från ditt hjärta till andras.

Sund och osund egoism
Nina har sett att vi ofta är tränade att tänka mer på andras behov än på våra egna. Vi kanske har fått lära oss att det är fult att tänka på vad vi själva behöver för att känna oss tillfreds.

– Om någon säger att hon älskar sig själv, uppfattas det lätt som själviskt och jag- centrerat. Men det är stor skillnad på sund och osund egoism, säger hon och förklarar att den osunda egoismen handlar om att inte bry sig om andras känslor eller åsikter och att vara beredd att köra över andra i sin strävan att få det man själv vill ha. Den sunda egoismen handlar istället om konsten att säga ja till sig själv och hur man vill leva. Att tillåta sig att ta plats, att kommunicera sina egna behov och att sätta gränser.

Att inse sitt eget värde
Ibland vill människor få oss att göra sådant som vi varken har tid eller lust med, men som vi tror att vi måste göra för att bli accepterade, fortsätter Nina. Men om var och en av oss kunde acceptera sig själv och inse sitt eget värde, skulle vi ha mycket lättare att sätta gränser, säga nej och tala om vad vi önskar. Då skulle vi förhoppningsvis också få mer tid och energi för varandra, menar hon.

Att bekräfta sig själv
I tider av stress, press och krav glömmer vi ofta bort att se och bekräfta varandra och inte minst oss själva. Nina berättar att ett sätt att bekräfta sig själv är att använda positiva affirmationer. Det går ut på att man upprepar känslan man vill förstärka, genom att tala om för sig själv:

Jag är värdefull.
Jag duger.
Jag gör mitt bästa och det är helt okej.
Jag gör misstag och det är mänskligt att göra fel ibland.
Jag är unik för att jag är jag.

Listan kan fyllas på med egna exempel.

– När du blir bättre på att bekräfta dig själv minskar ditt behov av att få bekräftelse från andra. Då behöver du inte invänta positiv feedback från din chef för att känna att du har gjort ett bra jobb. Du behöver inte heller irritera dig på att din partner inte ger dig komplimanger tillräckligt ofta. När andra visar dig uppskattning blir det istället en extra smarrig bonusefterrätt.

Den viktigaste relationen
Nina föreslår en övning där man gör en lista över de tre viktigaste relationerna i sitt liv. Den ser olika ut för olika människor.

– När jag gör den här övningen med en grupp människor är det väldigt få som spontant listar sig själva på första plats. Ändå är relationen till dig själv din allra viktigaste. Den är grunden till allt i ditt liv och om den är god fungerar den som ”positivt smörjmedel” i livets alla faser. Det allra viktigaste du kan göra om du vill investera i din framtid, är att jobba med den relationen, säger hon.

Att ställa coachande frågor
Nina brukar också använda sig av ett antal coachande frågor, som människor får fundera över. Här är några exempel:

Vilka steg behöver du ta för att fylla ditt liv med mer kärlek, glädje och livskvalitet?
Hur kan du ta vara på dina talanger bättre?
Hur kan du bli bättre på att följa på din intuition, istället för omgivningens idéer och tyckanden?
Hur kan du forma ditt liv mer efter dina egna önskemål?
Vad är det du behöver säga nej till?
Hur kan du bli mer tydlig med att kommunicera vad du vill och inte vill?

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.