Konvention ↔ Kreativitet

Av Urban Blixt

Präglas din arbetsplats av konventioner eller råder där en uppsluppen och brokig kreativitet? Konventioner kan vara det precis rätta för dig eller så kanske du är en av de som hellre jobbar på ett nyskapande sätt. Det finns ju många fördelar med konventioner. Inte minst är de ofta beprövade av mycket erfarna personer, medan de som jobbar kreativitetsinriktat och föränderligt blir tvungna att jobba på känsla.

Det kanske är det som är skillnaden mellan de båda arbetssätten. Konventioner står för trygghet och kreativitet för ständiga utmaningar. Eller så står konventioner för det som har varit och det kreativa för det som kommer. Beroende på bransch, arbetsplats och personlig preferens kan det ena eller det andra passa bättre.

En del väljer konvention för att det är bekvämare och man helt enkelt klarar sig utan en massa onödiga förändringar av rutiner och tankesätt. Då kan kreativitet vara att inte nöja sig med de gamla arbetsmetoderna och lägga i en extra växel. Senare tar man hem de vinster som den extra ansträngningen har gett.

Andra gånger gäller det rakt motsatta hållet. Då håller man sig till det konventionella för att ha den säkerhet och stabilitet som krävs för att kunna genomföra de erbjudna tjänsterna på ett effektivt sätt. Då kanske ett kreativitetskrav gör mer skada än nytta.

Vad passar bättre på din arbetsplats? Konventioner eller kreativitet?

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.