Kreativitet kan få dig att blomma

AnkiDet började på gymnasiet. Hennes lärare såg en vilja att skriva och berätta. När det var fasta riktlinjer blev det en katastrof, medan fria ramar fick henne att blomma. Hon fick rådet att fortsätta skriva, bara låta pennan gå. Detta har Anki Lindström fortsatt göra. Hon har under sitt liv gått några skrivarkurser. Det var något hon älskade. Möjligheten att bara få skriva . Under den resan lärde hon sig en del om skrivande, både användbara saker och vad hon som skribent ska undvika. Journalistik är till exempel inget för henne även om källanvändningen är bra kunskap. När hon idag tittar tillbaka på det hon skrivit kan hon komma på sig med att tänka att ”Var jag så klok när jag var yngre?” och se utvecklingspotentialen i texterna

Under skoltiden var Anki en blyg tjej. Presentationer var inget för henne, hon ville verkligen inte prata om boken hon läst trots att den var fantastisk. När det ändå var hennes tur gick hon fram med boken, och plötsligt försvann klassen. Det som var kvar var bilderna och minnena av boken. Hon börjar berätta i detta tillstånd, helt ovetandes om att hela hennes klass lyssnade. Det var först när någon rörde på sig och gav ifrån sig ett ljud som hon insåg vad hon höll på med. Hon avslutade därefter snabbt och gick tillbaka till hennes plats. Klassen applåderade, något som var ovanligt, och läraren sa att hon kunde fått hålla på hela dagen. Det är från denna händelse hon fått med sig vikten av att brinna för det du gör.

Teater skulle kunna ses som en lek. Eller så är det ett sätt att utveckla sig själv. Anki var under en tid frilansskådespelare. Hon delar med sig av tankar om att det händer så mycket inombords i skådespelarsituationer. En speciell person hon minns väldigt väl i sådana här sammanhang är hennes teaterlärare i början av hennes karriär. Han förespråkade fritt skådespel. Allt var tillåtet och blev det fel var det instruktionerna det handlade om, inte skådespelaren. Filosofin som genomsyrade var ”Sluta tänk, bara gör”. Det var som den gången Anki fick en kvast och skulle använda den till allt förutom det den var menad till.

Rita. Det var en förmåga som slutade utvecklas när Anki var i femårsåldern, i alla fall om man frågar henne själv. Ritdelen av en kurs i personlig utveckling uppskattades därför inte så mycket, inte till en början. I gruppen fick de titta och diskutera lite kring en målning innan det var dags för dem själva att leka konstnärer. Hon börjar sucka och stöna för hon kunde på inget vis få ur sig något bra på den vita ytan. Tillslut kom den briljanta idén: Jag lägger mig ned på golvet! Där kunde hon börja skissa och fick idéer om vad hon skulle göra. När sessionen var över insåg hon att hon varit så uppslukad i sitt eget skapande att hon missat att de andra deltagarna tittat på henne och blivit inspirerade av hennes lekfullhet och lätthet. Anki såg här nyttan av att våga testa något nytt, våga gå utanför gränserna.

Kreativitet kan få dig att blomma. Våga testa nya saker och låt dig utmanas. Det sätter spår på fler plan än bara det synliga.

Elena Tronje

Har precis tagit studenten efter att ha läst det Naturvetenskapliga programmet med inriktning mot ledarskap. Intresset för ledarskap är stort och har jobbat som ledare för barngrupper inom gymnastik i sex år. Tycker att inställningen är en viktig faktor i en människas liv, vilket gör ordspråket "Det är vad du gör det till" centralt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.