Landets kvinnor riskerar att leva som kyrkråttor

Av Sami Sulieman, koncernchef Prescott Lewis

Sveriges kvinnor har en sämre pension och en sämre buffert än Sveriges män, ett faktum som härstammar från deras generellt sett lägre lön och offentliga roll i kärnfamiljen. Men det beror också på dåligt planerande och den falska tron om att mannens inkomst kommer att finnas där resten av deras liv.

Sami SuliemanMen livet fungerar tyvärr inte så. Kvinnor lever längre än män och en dyster verklighet väntar därför de flesta kvinnorna i vårt samhälle; ett liv i ensamhet och ett liv i fattigdom. För fattigdomen väntar. Det är ett faktum som kan konstateras bara genom att fråga kvinnliga pensionärer på stan. Om du hittar en enda kvinna som säger att hon är nöjd med sin pension kommer jag att bli chockad.

För sanningen är den att det inte går att stoppa huvudet i sanden och förvänta sig att framtiden ska lösa sig själv. Den enda som kan göra något åt den dystra framtid som väntar den passive är du själv, och det måste göras snart – ju längre du skjuter upp verkligheten desto dyrare kommer den att bli.

Det finns inget enkelt sätt. Det är bara att inse fakta och göra något åt saken. Man kan ta hjälp av företag om man behöver, huvudsaken är att det sker en förändring. Men man kan också starta en dialog lagom till när det där orangea kuvertet kommer med posten, ni vet det som visar allt det ni fruktar på svart och vitt. Ni kan välja att ta itu med det skrämmande faktumet och på så vis göra det lite mindre skrämmande.

Försök att tänka dig ett liv utan din respektive. Du förlorar en inkomst och efterlevnadsskyddet ser kanske inte så himla försäkrande ut för framtiden. Så vad ska ni göra åt saken? Ska ni omvandla huset till en tillgång genom att belåna delar av det eller ska ni fixa en seniorförsäkring eller börja spara? Huvudsaken är att frågan lyfts och att något görs för att förbättra situationen.

För tänk dig själv; du är ensam, har cirka 25 år kvar av ditt liv och en inkomst under existensminimum (för övrigt ett öde som hela 50 % av Sveriges kvinnliga pensionärer lever under idag). Inte så roligt eller hur? Ovanpå det har du all tid i världen. Utan en bra pension blir det fattigt och därmed inte mycket roligt som kan göras för pengarna. Det blir som att hela tiden gå att vänta på… Ja, på vadå?

Riskera inte att bli en kyrkråtta. Ta tag i din pension innan det är försent.

 

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.