Lev dina mål

Av Elisabeth Jönsson

Det är inte våra otaliga prestationer på kortast möjliga tid eller vår förmåga att leva upp till andras förväntningar som definierar vilka vi är. Viktigare är att finna sina innersta värderingar och stå upp för dem. Dina handlingar visar vem du är.

Det krävs en stark lyhördhet för sig själv och ett inre mod för att lyssna till sina värderingar och finna sin personliga livsmening. När vi börjar leva i samklang med den förvandlas livet till ett konstverk. Allt vi gör får betydelse. Färger och klanger träder fram och livet sprakar av nyanser. När vi börjar leda oss själva kan vi också lyfta andra.

I detta förhållningssätt finner jag idag min inre motivation som vuxit fram ur en lust och en glädje till själva livet, att finnas till. Något som jag tidigt i livet fick insikt om inte på något sätt är självklart.

Mål ger mening och riktning
Jag har så länge jag kan minnas alltid tyckt mycket om att sätt upp mål och att arbeta aktivt för att nå dem. Det ger livet mening och riktning. Det som förändrats genom livets gång är mitt sätt att förhålla mig till de mål jag sätter upp. Det är så lätt i vårt prestationsinriktade samhälle att pressa sig själv och andra att leva upp till det som normen anser är framgång. För en del människor sammanfaller normen med de egna värderingarna. Men när det inte är fallet kan vi må väldigt dåligt. Om vi förnekar dem vi innerst inne är och det vi tror på begår vi våld mot oss själva. För att inte dras med av grupptryck är det viktigt att odla sin marginalitet, det vill säga ställa sig vid sidan av, betrakta och ge sig tid att fundera över var man själv står. Lika angeläget är att få vara i sammanhang där man får tillåtelse att vara sig själv. För det viktiga är inte så ofta som man tror att nå målet. Utan nog snarare, som Karin Boye skrev  så klokt i den välkända dikten ”I rörelse” i sin diktsamling Härdarna: …”det är vägen, som gör mödan värd”.

I samspel med livet
Som författare och musiker vill jag leva nära livet. Jag betraktar, lyssnar, läser och reflekterar i samspel med att jag skriver och komponerar. I min roll som lärare ser jag mig som en ledsagare och vill hålla mina sinnen öppna för olika sätt att se på livet. Att hålla liv i min nyfikenhet är ett långsiktigt livsmål för mig.

I mitt kapitel i antologin om målsättning delar jag med mig av konkreta tips för hur jag lotsar mig själv vidare i min kreativa gärning.

Min erfarenhet är att under den kreativa processens gång sviktar alltid självförtroendet periodvis. Då är det viktigt att ibland vara döv för sin inre kritiker, att omge sig med människor som vill en väl, och att fortsätta mot sitt mål även de dagar då självtilliten är lägre.

Jag delar också med mig av mina tankar kring lärarrollen, en uppgift jag haft i mer än tjugo års tid. En lärare kan, på gott, men också på ont, göra en insats som gör avtryck för alltid. Att ledsaga en ung människa ut i livet är ett stort ansvar.

Oavsett inom vilket område jag arbetar är jag mån om att skapa struktur, inte för mycket, inte för litet utan precis så mycket så processen blir så organisk som möjlig, de mänskliga aspekterna måste få rum och tid att hämta näring. I en antologi om målsättning ger jag några tips på hur man kan arbeta för att skapa de ramar som kan behövas när man coachar sig själv eller andra. Jag delar också med mig av mina erfarenheter kring sådant jag tycker är viktigt att tänka på för att nå sina egna mål eller stötta andra människor i ambitionen att nå sina. Jag hoppas du ska finna nöje och glädje i din läsning.

 

I december lanserar Ariton Förlag boken ”Över mållinjen”, en antologi där 20 kvinnor delar med sig av sina erfarenheter om målsättning. Elisabeth Jönsson medverkar med kapitlet ”Lev dina mål”.

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

One thought on “Lev dina mål

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.