Livet är fullt av ledarskap

Av Maria Nilsson

Birgitta SjöstrandBakgrund
Efter över tio år av valuta- och räntehandel i Stockholm och London, flyttade Birgitta Sjöstrand med familj tillbaka till Sverige och Birgitta utbildade sig till lic. mental tränare och ledarskapsutvecklare på Skandinaviska Ledarhögskolan med examen 2003. Efter detta utbildade hon sig i alla stegen inom NLP* samt en massa andra utbildningar bl.a. coaching. Birgitta startade sitt bolag Inre styrka redan 2003 och det blev ett AB för några år sen.

*NLP står för Neuro Lingvistisk Programmering och är en korsvetenskaplig disciplin som innehåller bitar av bl.a. psykologi, beteendevetenskap, systemvetenskap och lingvistik. Det är sätt att ta sig från ett nuläge till ett önskat läge med en hel stor verktygslåda med modeller och strategier.

Eget företagande blir en livsstil
Varför Birgitta valde att bli egen företagare var att få bestämma över sin egen tid. Hennes man hade ett högt chefsjobb, arbetade mycket och hade personal över hela världen. Då de tillsammans har tre barn tog Birgitta ett stort ansvar för familjen och behövde friheten att jobba på andra tider än kontorstider. Något som slår mig i intervjun, är Birgittas kall att jobba med människor och applicera sina verktyg i verkliga situationer och inte bara som modeller. För Birgitta är det viktigt att leva som hon lär, vara autentisk och kongruent.

Bidra till en bättre värld
Birgitta är en entreprenör med ett stort engagemang för andra människor och att bidra till att världen blir bättre. Hon är ledamot i Företagarnas styrelse i Danderyd och ordförande i INLPTA Scandinavia (världens största NLP organisation för NLP tränare). Det är viktigt för henne att bidra till andra, ge en positiv förändring i människors liv. Sprida kunskapen om hur man kan leva sitt bästa liv som ringar på vattnet.
Hon har under alla år som CSR (Corporate Social Responsibility) bjudit barn och ungdomar i slalomklubbarna i Åredalen och Sollentuna på mental träning.

Nu och framåt
Birgitta jobbar på en box med 6 CD skivor som innehåller hennes bästa tips, för chefer och entreprenörer vad gäller att hantera sitt liv och sina anställda. Skivorna tar upp reella problem och steg för steg lösningar. I framtiden blir det också DVDs och online kurser förutom de kurser och föredrag Birgitta åker runt i Skandinavien och håller idag.

Birgittas fem tips på egenskaper som gör goda ledare

  1. Mod – Att våga gå in i jobbiga situationer och konflikter. Våga leda och gå före.
  2. Lyssna med ett öppet sinne – För att förstå kollegor, medarbetare, kunder och leverantörer och visa sin respekt för andras kunnande.
  3. Tydlighet – Tydlig kommunikation för att undvika missförstånd och öka effektiviteten med en tydlig riktning vart företaget är på väg.
  4. Tillståndskontroll – Kunna bestämma sitt eget sinnestillstånd och humör.
  5. Tillit – Du sviker inte dem du har förtroende för och behandlar medarbetarna för vad de kan åstadkomma inte bara för vad de redan gjort.

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.