Min vän Smärtan

Gunnel Saric debuterar med boken Min vän Smärtan som Ariton Förlag publicerar i juni detta år. Boken är i två delar – en delvis självbiografisk romandel som visar ett lite annorlunda perspektiv på smärtan som guide och ett smärtlindringsprogram med tips hur man kan förändra sitt liv för att leva mer i balans med sin smärta.

Gunnel SaricVad fick dig att skriva boken?
– Jag ville förstå min egen smärta och mekanismerna bakom varför jag hade ont, svarar Gunnel som bland annat har diagnosen fibromyalgi. Hon vägrade godta sin läkares dom att smärtan var ”kroniskt” så Gunnel läste på allt hon kom över om smärta och kroppens självläkning, ändrade kosten och började med qi gong. Trots de stora förändringarna hon gjorde ville inte smärtan helt ge med sig. Arg och frustrerad ställde hon en kväll frågan till sin smärta Vad vill du mig egentligen? Samma natt vaknade Gunnel av en främmande bestämd röst som sa ”skriv boken om min vän smärtan.”

Det är nu omkring sex år sedan som Gunnel påbörjade sin bok. Från början tänkte hon att det skulle vara en faktabok men efter ett års skrivande föddes idén om att även skriva en roman med smärtan som en fysisk person.
– Jag tror att det blir tydligare för läsaren om smärtan kan ses som en vän, guide eller mentor som man kan ha en dialog med, säger Gunnel. Dessutom gavs idén om att göra smärtan till en fysisk person av samma bestämda röst på natten som sa att jag skulle skriva boken.  Jag är idag glad att jag valde att se smärtan som en vän även om den, som riktigt ärliga kärleksfulla vänner, kan vara en rätt jobbig sådan ibland.

En form av terapi
Att skriva boken har varit en jätterolig men också omtumlande process för Gunnel.
– Att skriva om mitt liv har varit en djup och självläkande process för mig, berättar hon. Jag har skrattat och gråtit om vart annat. Jag grät när jag skrev och sedan grät jag igen när jag läste vad jag skrivit, men då mer förlösande.

Gunnels förhoppning med boken är att personer som befinner sig i samma situation som hon ska känna stöd i sin egen smärtbearbetning.
– Det är viktigt att komma ihåg att orsaken till min smärta, och hur jag upplever den,  inte behöver vara samma som hur en annan person upplever sin smärta, menar Gunnel. Människor har olika förutsättningar, bakgrund och vi hanterar saker på olika sätt. Förhoppningsvis kan min historia, mina tips, stärka och hjälpa någon annan.

För vem har du skrivit boken?
I första hand har Gunnel skrivit för de som börjat inse att man kan använda smärtan i sin personliga utveckling. För de som söker redskap och vill ta ansvar för sitt liv men ännu inte riktigt vet hur.
– När man inser att det finns ett lärande i allt som händer i ens liv kan man aldrig gå tillbaka till att uppleva sig själv som ett offer för omständigheter runt omkring en, säger Gunnel. Självklart hoppas jag också att de som idag ser sig som offer under smärta genom min bok inser vilka möjligheter det finns när vi själva tar ansvar för vår hälsa och vårt livs utmaningar.

Petra Ariton

Förlagschefen som brinner för vanliga människors berörande berättelser om att överkomma hinder.

One thought on “Min vän Smärtan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.