Motivation och Inspiration

Av Urban Blixt

Motivation är något som du så att säga griper tag i för att få något gjort. Det kan vara inre eller yttre motivation, som ren vilja respektive att dina kollegor blir arga om du inte gör det du ska. Och motivation kan vara en morot eller en piska. Som när du får betalt vid leveransen respektive att du inte orkar upp i tid för fågelskådningen om du inte går och lägger dig nu.

Inspiration, å andra sidan, det är något som griper dig. Inspirationen kan vara av aktivt eller passivt slag. Som när du byter ut knapparna i en kavaj och kommer på att det vore kul att sy dit en blommig resår också, respektive att du blir helt tagen av en bild i en inredningstidning och för en sekunds evighet drömmer om att våga måla taket i safirblå skiftningar. Att ta del av andra fantastiska människors framgångar är ett bra exempel på sådant som är inspirerande för många, så länge som det inte känns ouppnåeligt. Men glöm inte att täcka över golv och möbler innan du börjar kladda med färgerna i taket.

Motivation och inspiration kan förstås kosta på. Det vet väl alla att det inte alltid är så lätt och ändå måste man vanligtvis göra jobbet även när det råkar vara en typisk januarimåndag. Så mycket roligare blir det ändå när man är uppfylld av svällande lust och hägrande incitament. Det är klart värt det att gå över ån för att uppnå det tillståndet.

Så låt dig inspireras av andras och dina egna idéer, staka ut vägen med uppnåeliga delmål och följ dina framstegs bana. Plantera ut saftiga morötter och härliga belöningar vid delmålen längs vägen, så du att du aldrig vill släppa dem ur sikte. Var inte alltför självkritisk om det inte alltid går så fort framåt, men säg nej till distraktioner. Undvik samtidigt att det blir för monotont genom att ibland göra något annorlunda. Och kom ihåg att ta raster regelbundet, då du ju också kan passa på att få dig lite daglig motion.

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.