När behövs coachning, terapi eller mentorskap?

Av Nina Jansdotter

Många blandar ihop begreppen och vet inte skillnaden mellan coachning, terapi och mentorskap och det är förståeligt då gränserna ibland kan vara ganska vaga. Likheten är att man som grupp eller individ anlitar alla dessa yrkesgrupper för förändring och hjälp att komma vidare på olika plan menar Susanne Malm som är coach, lärare och projektledare på Coachutbildning Sverige AB.
– Jag kan bara svara utifrån att coachning i frågan innebär begreppet ICF-coachning vilket grundar sig i International Coach Federations tolkning. Begreppet coach är ett öppet och kan användas av alla som så önskar och därmed tolkas olika. Däremot är ICF coach bundet till en professionell utbildning och certifiering. Det är stor skillnad på hur de olika yrkesgrupperna arbetar med individer och grupper säger Susanne.

Om man lägger ner tid och pengar på att anlita någon av dessa yrkeskategorier är det viktigt att man får det man förväntar sig fortsätter hon.
– Det är alltid viktigt att veta vad man köper. Vilken typ av yrkesutövare man anlitar. Annars kan du få fel hjälp och göra fel val.

Om man anlitar ”fel” yrkesutövare än vad man faktiskt behöver och kräver för sin förändringsprocess kan det bli väldigt fel och man får något helt annat än vad man tänkt, menar hon.

PageLines- Susanne.jpgKan du kort beskriva skillnaderna mellan de olika genrerna och när de passar bäst?
– För det första så är terapi vanligast när man behöver jobba med en förändringsprocess där ursprunget ligger bakåt i tiden och där det krävs akademisk kunskap i psykologi. Mentorskap är mest gynnsamt i de fallen när man behöver få direkta råd från någon som är specialist inom det ämne man behöver hjälp med. Slutligen då är det allra bäst att anlita en coach när man behöver utmanas i sina tankar om ett mål eller en förändring med tydlig målbild.

Coachen hjälper dig via kraftfulla frågeställningar att förankra dina målbilder och få aktiva handlingar tidsatta och utförda. Om man är ute efter handfasta råd eller om man har ett trauma i dåtid som behöver bearbetas passar inte coachning tillägger hon.

Hur märker kunden skillnaden?
– Då det du får inte stämmer överens med din förväntan av den hjälp du tar emot.

Kommer skillnaden bli större eller mindre i framtiden och varför?
– Personligen tror jag att yrkeskunskapen kommer att bli ytterligare professionell och tydlig. Det kommer att krävas av den som upphandlar tjänsten oavsett om det är en privatperson eller ett företag/organisation.

Man kommer enligt henne som kund vara mer medveten om var man lägger sin tid och sina pengar när man vill ha hjälp i sina förändringsprocesser att nå sina visioner och mål. I synnerhet då det kommer att bli vanligare att man använder sig av de här yrkeskategorierna både yrkesmässigt och privat.
– Redan idag ser man att flera yrkesutövare erbjuder både mentorskap, terapi och coachning. Så länge det finns en professionell utbildning bakom så kommer man som kund att kunna gå till en utövare där man kan lita på att utövaren anpassar sin kunskap till det behov du som kund har avslutar Susanne Malm.

 

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

3 thoughts on “När behövs coachning, terapi eller mentorskap?

 • 2013/04/02 kl. 08:03
  Permalink

  Mycket bra inlägg om skillnaderna av terapi, coaching och mentorskap. Det finns verkiigen en gråzon och jag håller med författaren att både de som coachas och framförallt företagen som köper in coaching behöver utveckla sin förmåga att vara inköpare av coaching-, terapi- och mentorstjänster och allt detta för bästa resultat av sin investering. Själv arbetar jag som både coach och terapeut och har alltid i mina samtalsserier ett första 3-parts möte där jag, den som skall coachas och hens chef, deltar och syftet med detta möte är att ännu en gång säkerställa målet och syftet med investeringen (det gör ju givetvis även under diskussionerna som leder fram till offert och program/produktförslag) men detta 3-parts möte är mitt sätt att säkerställa en extra gång att man får ut vad man vill av investeringen. Jag får också tillfälle att väldigt tydligt upptäcka om det är så att coacheen och dennes chef/dennes organisation har olika önskemål eller olika målbilder. Detta är faktiskt en väldigt vanlig situation och då kan den redas upp redan innan samtalsserien startar. Det är även vanligt, har jag upptäckt, att både coachee och dennes chef inte riktigt vet och kan sätta ord på vad man förväntar sig eller behöver man mera uttrycker sig lite slarvigt som ”de behöver utveckling”. Ju tydligare man är i mål- och syftesformulering innan start desto större chans att få det man verkligen vill. Vet man inte vad man vill ha så är det ju svårt att uppnå ett bra resultat som stämmer med de oklara förväntningarna. Det är min erfarenheten att resultatet speglar tydligheten i  mål & förväntningar.  Därför jobbar jag på det sätt jag gör i Vita Coaching.

  Svar
 • 2013/04/02 kl. 08:49
  Permalink

  Bra förklarande text! Förnuftigt att göra gränserna mellan olika yrkesgrupper tydliga så tidigt som möjligt som Tina Peldan beskriver bra i kommentarsfältet. Ibland kan en enkel modell förtydliga skillnaden mellan mentor, expert, terapeut och coach: http://alturl.com/kbfmh .
  / Kentp.s. Redaktionell kommentar: Varför står det ”av Nina Jansdotter”, överst (medförfattare?). Skulle inte författaren/krönikören lyftas fram längst ner ? (nu står det bara ”gästkrönikör”). Är det Susanne Malm på bilden? om så, kan man inte ha en kort bildtext? Och så har vi det här med stavningen av coaching, går det lika bra med coachning? (coachning är enligt språkvetare ”det rätta” i Sverige, men nästan alla skriver ju coaching…).

  Svar
  • 2013/04/02 kl. 10:19
   Permalink

   @kentlundgren Tack Kent för dina redaktionella kommentarer!Artikeln är skriven av Nina Jansdotter varav texten överst – ”Av Nina Jansdotter”.Webbtidningen CoachingGuiden har 16 skribenter som skriver regelbundet, varje eller varannan vecka. Deras presentationer finns längst ned på respektive artikel/krönika tillsammans med bild. Webbtidningens många gästkrönikörer har inte egna presentationer.Jag håller med om att det kan bli tydligare vem som är på bild. I denna artikel är det Susanne Malm som är på bilden.Det stämmer att språkvetare hävdar att coachning är det ”rätta” att skriva i Sverige. När jag valde domännamn för denna webbtidning var det för mig självklart att använda ordet coaching eftersom det var så jag lärde mig att det heter när jag läste om coaching inom ämnena pedagogik, personalutveckling och ledarskap – både på Uppsala universitet och Lärarhögskolan i Stockholm.Petra AritonChefsredaktör för webbtidningarna CoachingGuiden, Allt om Företagande, Sund Var Dag och Allt om skrivande

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.