När instruktioner inte är tillräckliga eller när hjälpen inte hjälper

 Av Mikael Lundahl

Vad gör du när instruktioner, feedback och råd inte fungerar? Du har provat många saker men det landar inte hos den andre.

En del försöker med mer av samma sak, ofta med begränsat resultat. Kanske blir du frustrerad och tycker den andre inte förstår. Men vad är det som gör att den andre inte tar till sig eller förstår?

Här kommer det coachande förhållningssättet in som ett verktyg för ledare, handledare och kompetensutvecklare men också som kollega eller i vardagen på hemmaplan.

Vad är coachande förhållningssätt & vad kan du göra med det?
Att ge råd, feedback och direkta instruktioner är en form av verktyg och det funkar i vissa situationer men hur gör vi när vi stöter på låsningar, motstånd eller omedvetenhet? Det är här det coachande förhållningssättet kan hjälpa till.

Vart går du enklast till?

Coachande förhållningssätt handlar mycket om att ställa frågor och stötta den andre att hitta sina egna lösningar istället för att endast ge lösningar från sitt eget tyckande. Att lyssna efter den andres inneboende kunskap och resurser och ha tilltro att personen hittar det som funkar för dennes specifika situation. Inte bara för stunden utan också över tid.

Vad behöver jag tänka på för att utöva ett coachande förhållningssätt?
Coachning handlar om att hjälpa någon att förstå mer om sitt problem/utmaning utan att själv behöva förstå eller ta över utmaningen. Hur gör vi det?

Vi behöver i första hand bli bättre på att verkligen lyssna mer aktivt och ställa relevanta frågor som kommer ur de svar som personen ger. Det kräver att för en stund släppa sin egna idéer och vilja att komma med råd/lösningar.

Det handlar om att ha kunskap och träning i en del kärnkompetenser från coachingens värld och kunna tillämpa dessa i olika situationer. Vi behöver alltså främst träna på och utveckla att:

* Ställa öppna ickeledande frågor
* Släppa egen agenda och verkligen lyssna

Ett coachande förhållningssätt innebär inte att man ständigt coachar, då kommer du irritera andra människor. Däremot har man utvecklat förmågan att vara lyhörd och fånga de ögonblick där det är möjligt att lyssna in och ställa frågor. Det gör dig till en bättre kommunikatör.

Coachtekniker gör dig mer flexibel i kommunikationen
Genom det coachande förhållningssättet blir du mer flexibel i kommunikationen och du har ytterligare ett verktyg att använda. Genom att stanna upp, lyssna in och kanske ställa några frågor vet du tydligare vad den andre behöver. Det kan vara ett råd, direkt feedback eller kanske en coachande återkoppling. Det viktiga är att du blir mer rörlig och vet vad som fungerar bäst i stunden.

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.