”När jag gör mig själv lycklig, kan jag även bidra till andras lycka…”

Av Lina Eggemar

Helena Omfors driver företaget YourVision Coach Academy, har en kursgård utanför Malmö och erbjuder coaching, kurser, föreläsningar och böcker.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVad står ditt företagsnamn för och vad är kärnan i ditt företag?
Namnet YourVision Coach Academy står för att jag vill bidra till att människor hittar sin vision i livet. För mig är en vision det jag vill förverkliga och bidra med till världen. Att göra något i livet som känns meningsfullt och som ger lycka. Så genom coaching och utbildning vill jag bidra till att människor hittar sin vision och får mod, energi och styrka att förverkliga den.

Vad är din egen vision?
Att göra mig själv lycklig och bidra till andras lycka. Jag ser hela tiden till att göra sådant som jag tycker om att göra. När något inte längre ger mig glädje, gör jag en förändring och provar något nytt. Det ger mig glädje att bidra till andra människors självförverkligande och välbefinnande.

Vad ligger oftast till hinder för att vara lycklig hos de personer du coachar?
Deras rädslor för förändring och rädsla för ekonomisk otrygghet. Om jag nu börjar förändra något, vad händer då med min ekonomi och materiella levnadsstandard? Det gäller då att skapa förändring i sin egen takt, så att man bibehåller trygghetskänslan. Att t ex börja ta små steg med att skapa sitt eget företag innan man säger upp sig. Och hur tryggt är det egentligen att vara anställd? Du kan ju bli uppsagd och på loppet av ett par månader inte ha arbetet kvar. Med eget företag skapar du din egen trygghet, och kan inte bli uppsagd.

Du erbjuder också coaching till föräldrar och ger snart ut en handbok i coachande föräldraskap. På vilket sätt vill du hjälpa föräldrar?
Att hitta harmoni i vardagen. Det föräldrar oftast har svårighet med är när barnet gör mycket motstånd och föräldrarna inte vet hur de ska bemöta det. Jag frågar då föräldern: Vad tror du barnet behöver av dig? Ofta behöver barnet närvaro. Många vuxna är inte närvarande. Då brukar barn pocka på deras uppmärksamhet. Eller så känner barnet att det inte vet var gränserna går och behöver tydligare riktlinjer. Om föräldrarna inte är tillräckligt tydliga så kommer barnet att fortsätta testa. Då behöver föräldrarna ta reda på vilka gränser som passar dem och tillsammans komma överens om vilka riktlinjer de vill ha för sina barn. Om det uppstår en svår situation så gäller det att fråga sig själv: Vad kan jag göra för att få det att fungera bättre? Snarare än att se barnet som ett problem.

En annan vanlig svårighet för föräldrar är när syskon bråkar mycket. Då brukar jag uppmuntra föräldrarna att bekräfta dem positivt när de inte bråkar genom att t ex säga ”Vad härligt det är när ni leker så fint ihop”, istället för att bara rycka in när barnen bråkar med varandra.

Hur gör du och din man för att få ert eget familjeliv att fungera harmoniskt?
Vi lägger mycket tid på att se våra barn, ställa öppna frågor och lyssna mycket på dem. Inte bara genom att höra orden de säger, utan även vad de uttrycker med kroppen. Jag frågar dem: Hur har det varit idag? Hur mår du? Hur känner du inför vårt liv tillsammans i familjen? I vuxenrelationen gör vi samma sak. Vi uppmärksammar om den andra inte ser ut att må bra och ger tid att fråga. Vad tänker du? Vad känner du? Vi är ärliga, fastän det ibland kan vara obekvämt. Vi lyssnar och låter bli att gå i försvar. Vi är öppna med vad vi känner och tänker, samt vågar visa sårbarhet inför varandra. Det tror jag är den viktigaste nyckeln. Många lever med föreställningen att man måste vara så stark hela tiden.  Man kanske är rädd för att förlora den andra om man visar sin sårbarhet, inte är stark eller känner sig otillräcklig – men att acceptera alla känslor skapar närhet och trygghet.

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

One thought on “”När jag gör mig själv lycklig, kan jag även bidra till andras lycka…”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.