NLP – något för mig?

NLP, Neuro-Lingvistisk Programmering, är en coachinriktning som började ta form under slutet av 70-talet under ledning av Richard Bandler och John Grinder. 1978 hölls den första utbildningen och 2004 delas  den första doktorsexamen i världen i NLP ut i England. På samma universitet hölls 2008 den första av hittills två internationella forskningskonferenser på området.

Sett till semantiken i NLP får vi hjärna, språk och programmering. Det handlar därför om att programmera sig till, lära sig att, framgångsrikt använda hjärnan och språket. Denna beteendepsykologiska modell syftar till att förändra via kommunikation. Användningsområden  för denna inriktning kan vara ledarskap, undervisning, personlig utveckling, coaching samt i prestations- och terapisyften.

Utbildning inom NLP går ut på att förstå och ha förmågan att på ett medvetet sätt använda språket och hjärnan. Det handlar om att påverka och utveckla människor, dig själv likväl som andra. Med sitt breda användningsområde är det även så att det är många olika typer av människor från olika yrken som tar del av NLP. Vårdpersonal och psykologer likväl som chefer och försäljare kan ha nytta av kunskapen. Behandling är en del, motivering och kunna fånga uppmärksamhet är en annan. Kostnaden kan ligga allt mellan 25 000 kr och 50 000 kr, där 35 000 kr är vanligt förekommande. För att få en certifiering finns det en rad olika certifieringsorgan att vända sig till.

All denna information är hämtad från NLP.se.

Elena Tronje

Har precis tagit studenten efter att ha läst det Naturvetenskapliga programmet med inriktning mot ledarskap. Intresset för ledarskap är stort och har jobbat som ledare för barngrupper inom gymnastik i sex år. Tycker att inställningen är en viktig faktor i en människas liv, vilket gör ordspråket "Det är vad du gör det till" centralt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.