Om psykisk ohälsa med lätthet och djup

Av Christina Hultman
Foto  Alex Wayne

I vår kommer Niclas Christoffers tredje ungdomsbok ut, Airtight. Han skriver fängslande berättelser mot en angelägen och mörk bakgrund. De handlar om unga med psykisk ohälsa.

niclas christofferTanken var att den här artikeln skulle handla om bakgrundsresearch, men det blev så mycket mer. Vilket kanske inte är så konstigt eftersom Niclas Christoffer utöver sitt författande har jobbat som föreläsare och ståupp-komiker i snart 10 år. Så nog är han talför alltid, men på ett positivt vis.

Niclas första bok, ”Som Zlatan fast bättre” kom ut 2012. Ungdomsboken om en tonårspojke med bulimi fick ett varmt mottagande och stor uppmärksamhet, och Niclas var med i var och varannan TV-soffa.

Det är också den av hans böcker som ligger närmast honom själv och hans egen historia. Han har visserligen aldrig spelat fotboll men däremot varit en träningsnarkoman. Han sprang, cyklade, simmade, tränade aerobics och styrka. Allt handlade om att förbränna kalorier och att pressa ner vågens nål så långt som möjligt. Och han blev aldrig nöjd. Träningen kombinerade han med hetsätning. När han som ung vuxen fick en stressfraktur i foten som krävde vila funkade detta inte så klart. Niclas körde på tills att frakturen var ett faktum och hela foten gipsades.
– Men jag gav mig ändå inte utan höll igång genom att stå och hoppa på den friska foten, berättar Niclas.

Ätstörningen tog fart när han som 13-åring vände sig till skolsköterskan eftersom han tyckte att han vägde för mycket. Men hans knepiga relation till mat började långt tidigare. I lågstadieåldern förlorade han sin bror i en olycka. Niclas som tidigare varit lite smårund gick ner i vikt, som en del av sorgen. När han kom tillbaka till skolan efter sommarlovet var det en kompis som kommenterade detta med orden ”Du har blivit smal, snyggt jobbat!”. Plötsligt blev det något positivt att gå ner i vikt, samtidigt som maten delvis blev till något negativt.

Därför hade han stor kunskap om ätstörningar när han bestämde sig för att skriva boken. Fotbollsmiljön var däremot en helt främmande värld.
– Ett vanligt skrivråd är, gräv där du står. Det vill säga att man ska skriva om det som verkligen engagerar en. Det andra får man ta hjälp till för att få det trovärdigt, förklarar Niclas.

Om en pojkes utseendefixering
Andra boken ”Som James Dean fast snyggare” handlar om självskadebeteende. Märkligt nog var inte medias intresse alls lika stort för detta ämne. De ville fortfarande helst prata om hans första bok och om anorexi och bulimi. Niclas tolkar det som att självskadebeteende, trots att det blivit ett såpass välkänt problem, fortfarande är tabubelagt. På samma sätt som anorexi och bulimi var tabu på 90-talet.

I denna bok lät han huvudpersonens tonårskille ha en dröm om att bli skådespelare. En miljö som Niclas själv känner till väl som utbildad skådespelare. Niclas har också nytta av skådespeleriet i sitt författande. Eftersom han är van vid att sätta sig in i olika karaktärer, var steget inte långt till att själv bygga en karaktär. Men han har också ett knep.
– För att få till levande karaktärer lånar jag ibland från verkliga personer, avslöjar Niclas.

Självskadebeteende hade han viss kunskap om eftersom han träffade på flera med denna diagnos när han behandlades för sin ätstörning. Men när första utkastet var klart tyckte han inte att karaktärerna bottnade psykologiskt. Därför lät han två personer som själva hade erfarenhet av att skada sig läsa och kommentera manuset. Även den första boken granskades av experter från vården, inte minst för att hitta smittsamt material. Det vill säga detaljer som den som är sjuk kan få för sig att kopiera.

Även om böckernas tema är psykisk ohälsa är det minst lika viktigt att böckerna är underhållande.
– De allvarliga och tunga ämnena måste balanseras med en lättsamhet. Böckerna ska vara upplysande, men jag berättar inte riktigt allt och romantiserar aldrig självskador, poängterar Niclas. Och om jag måste välja går underhållningen före.

”Airtight” handlar om sexmissbruk, ett ämne som ligger mycket långt ifrån Niclas egna erfarenheter. Nakenhet är extremt jobbigt om man har en ätstörning. Därmed blir också sex något extra komplicerat.

Var hittar du information när du gör research?
– Från många olika källor. Jag läser mycket, som biografier, söker på nätet, tittar på dokumentärer och filmer. Sedan finns det ju inget som slår om man kan få träffa och prata med någon som har gått igenom något liknande, tillägger Niclas.

Okunskap och skam
Oavsett om man har en ätstörning, självskadebeteende eller ett sexmissbruk så är ångesten densamma, fortsätter Niclas. Sex, smärta eller självsvält är bara olika sätt att dämpa den på. Även skammen är densamma. Niclas berättar om en pojke med ätstörningar som kom från en välbeställd familj. Han skickades till USA för behandling, medan alla andra trodde att han var iväg som utbytesstudent.

Okunskapen är ett annat problem. När Niclas i 20-årsåldern frågade i en bokhandel om det fanns någon bok som handlade om killar med bulimi. ”Nej, det finns inte. Det är ju bara flickor som har det” svarade expediten.
– Jaha vad bra, tänkte jag, och gick hem och hets-åt. För jag kunde ju inte vara sjuk.

Det var först som 30-åring som Niclas blev fri från sin sjukdom. Det var hans huvudlärare som reagerade och sa åt honom att hans plats på teaterutbildningen skulle finnas kvar, bara han såg till att bli frisk. Efter ett års behandling och deltagande i en stödgrupp var han frisk. Men återfallen har varit flera och de är bland det jobbigaste.

Så nog finns det mycket okunskap och skam kopplat till psykisk ohälsa. Därför kommer det att bli spännande att se vilket mottagande hans tredje bok om sexmissbruk kommer att få. Läsare saknar han inte, de både hittar och uppskattar hans böcker mycket. Och visar det genom att ta kontakt.
– Men de med egna problem hänvisar jag alltid vidare, till exempel till ”Frisk och fri” som är en förening mot ätstörningar, förklarar Niclas. Jag varken kan eller vill blanda mig i dessa unga människors problem, utan de behöver få professionell hjälp för att bli friska.

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.