Över mållinjen med Malin Lundskog

Av Malin Lundskog

Om att sätta orimliga mål hade varit en os-gren träffar jag guldmedaljs-kandidater flera gånger i veckan. Jag var själv en stark kandidat tidigare och gick verkligen igång på själva målsättandet. Kände energi bara av att ha ett mål, oavsett vad målet var. Hade ju hört om att vi behöver ha mål i livet. Men alltså: vi behöver inte ha orimliga mål. Eller mål bara för att ha mål. Vi behöver ha rimliga mål som gör skillnad. På riktigt. Mål som vi längtar efter. På riktigt. Mål som utmanar och utvecklar. Mål som vi själva vet varför vi har, inte som någon annan har bestämt att vi bör ha. Mål som ger livet ännu mera liv.

Jag heter Malin Lundskog och är målbildstränare, kommunikatör och hälsoexpert. Och författare. I mitt företag Hälsa mera AB, ett hälsoföretag som erbjuder webbkurser, föreläsningar, coaching och träning jobbar jag mycket med goda vanor och hälsosamma målsättningar. Min mission är att alla ska hitta sitt sätt att leva livet medan det pågår och tycka om sig själva.

Att få vara en av författarna i en bok om mål är verkligen fenomenalt och ärofyllt. Jag tror att vi behöver få bort mycket av de prestationsfyllda målen, som enbart mäts i siffror och som inte sätter något värde på dem vi är eller utvecklas till att vara. Mitt kapitel handlar om att drömma sanndrömmar, njuta av resan på väg mot målet och att hitta tron på sig själv.

Det finns två ytterligheter bland de som sätter orimliga mål: de som tar i för mycket och tror att de har all tid och alla resurser i världen och de som fegar och inte tror att de har förmågan att utvecklas, lära nytt eller att nå eventuella mål. Båda grupperna behöver svara på frågan varför. Varför ska jag nå just det här målet? Vad ger det dem? Vad blir skillnaden i deras liv när de når målen. För de förstnämnda ger svaret ofta en insikt om vad som verkligen betyder något i livet och att de inte behöver lägga så mycket prestation i sin målbild. För de sistnämnda ger den där verkliga anledningen kraft och mod att röra sig åt mål-hållet. Svaret på frågan varför ger en drömliv!

Utan att veta var man befinner sig i relation till sitt mål idag är det svårt att veta åt vilket håll man ska börja gå. Det ökar sannolikheten att du når ett mål när du vågar se sanningen i vitögat och är ärlig med ditt utgångsläge. Längs vägen tjänar du på att lita på att många små steg hjälper mer än ett fåtal stora. Stora steg kan ofta kännas övermäktiga och skräckinjagande. Små steg är självklart enklare att ta, men vet du: de kan ibland kännas så små att de är onödiga! Men inte ett enda steg i rätt riktning är onödigt.

För att nå ett mål behöver du lita på sig själv. Tro på dig själv. Påminna dig själv om varför du ska nå ditt mål. Förstärk alla steg i rätt riktning! Genom att fira de steg som leder framåt peppar du dig själv att vilja ta steg i samma riktning igen. Och igen. Gör en highfive med dig själv, le mot dig i spegeln eller gör något annat du gillar att göra. Tar du steg i fel riktning är det förmodligen inte hela världen, kanske bara en lärdom att ta med sig vidare? Jag vet, lätt att säga, men med träning minst lika lätt att göra. Genom att fira dina framgångar gör du resan mot målet mer njutbar och genom att reflektera och lära av dina snedsteg kommer du att nå ditt mål som en vinnare på alla sätt.

Omger du dig med härliga människor på din väg mot mål blir resan ännu mera mödan värd. Men jobbet – det hänger på dig! Apropå hänga är du varmt välkommen att hänga med mig i sociala medier där jag pratar mål, motivation och annat hälsosamt varje dag. I min bok GLAD FRi STARK berättar jag dessutom ännu mer om det fina med att sätta skamliga mål …

 

I december lanserar Ariton Förlag boken ”Över mållinjen”, en antologi där 20 kvinnor delar med sig av sina erfarenheter om målsättning. Malin Lundskog medverkar med kapitlet ”Drömma sanndrömmar”.

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.