Personlig utveckling – så kan det hjälpa dig lyckas

Av Johanna Järvstråt

Personlig utveckling är en viktig nyckel till att lyckas med det man vill. Med rätt verktyg och inställning är det möjligt att utvecklas till en bättre version av sig själv och på så sätt driva sina tankar och idéer framåt.

För att kunna genomdriva en god personlig utveckling krävs det att man bryter ner begreppet och identifierar var man befinner sig i nuläget.

  • Personlig utveckling handlar mer specifikt om att utsätta sig för något som man inte är bekväm med; det kan handla om arbete, livet eller något personligt. Huvudsaken är att du tar dig ur din bekvämlighetszon, förklarar Anton Samuelsson, grundare till den nya cafékedjan Redfellas – ett café som använder personlig utveckling som en del av sin affärsmodell.
  • Men för att ta sig utanför de situationer och platser man känner sig trygg i måste man först ha byggt upp två viktiga nycklar som man gift med varandra; självkänsla och självförtroende, fortsätter han.

Självkänsla och självförtroende

Självkänsla menar Anton handlar om att förstå att alla människor har samma värde som en själv, lika mycket som det handlar om att vara ärlig mot sig själv.

Självförtroende är istället det som växer fram utifrån den kapacitet man känner att man har och hur mycket man tror på den kapaciteten.

  • Gifter man dessa två får man en insikt om att ingenting är permanent förutom förändring och kan då skapa sig en egen kompass kring vart man behöver gå för att utvecklas och ta sig framåt mot de mål man satt upp, förklarar Anton.

Fokuserar man vidare på sin egen utveckling skalas mycket av det tvivel som kan komma av att jämföra sig med andra bort, vilket är en gemensam nämnare för de gånger man faktiskt lyckas. Detta leder många gånger till att man får en högre tilltro till sig själv, som i sin tur gör att man lättare når fram till något unikt som går att bygga på, enligt Anton.

  • Samtidigt är det viktigt att inte isolera sig, utan det handlar om att man med hjälp av att ständigt befinna sig i ständig utveckling hittar en mental styrka, blir en problemlösare och tar kontroll över var man är på väg – men för att göra det krävs det rätt inställning och den får man av att omge sig med positiva människor som genuint vill dig väl, avslutar Anton Samuelson.

 

Lyssna gärna på Anton Samuelsson i podden Över en fika där han pratar personlig utveckling med förläggarparet Petra och Dennis Ariton.

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.