Retorisk relationsanknytning

Att ha relation med eller till andra, vad betyder det?
Man anknyter nya kontakter nästan varje dag egentligen, oftast helt omedvetet.
Omedvetande anknutet relation? Vad innebär det?
Vi tar en arbetsplats, en industri där som det är mansdominerande plats.
En kvinna, Audrey som kommer och börjar på plats och hon är ett av 10 stycken kvinnor av ungefär 10 000 anställda på industrin.
Hon tyr sig först till de andra kvinnor och de helt omedvetet startar en osynlig ny relation med henne – positiv eller negativ, det avgör de som varit på platsen länge. Det finns oskrivna jantelagar överallt, och hon fick positiv mottagning av dem
Hon blir snabbt bra överens med en kvinna som heter Maria, och Maria föreslår en After Work träff och ett par öl.
De blir snabbt vänner även privat.
Där anknöt hon en ny kontakt privat genom jobbet men som också är en kontakt på arbetsplatsen.
Några veckor senare när hon blivit varm i kläder på arbetsplatsen, anknyter hon fler nya kontakter och plötsligt blir hon bjuden på fler olika festsammanhang både privat och via företaget.
Det är inte enbart bara på arbetsplatser som folk kan få utökad social nätverk, man kan också lära känna folk som att småprata med personen som säljer kaffe varje dag på EspressoHuset och en dag får man veta namn på personen.
Vilka gränser finns det?
Man får inte inleda romanser på arbetet sägs det, det finns regler mot romanser men det är ändå jätte vanligt. Det är dagliga sociala umgänge där som människor anknyter kontakter och får intresse för en annan människa.
Det går att skriva och påstå man har ungefär 500 vänner på Facebook – är alltihopa genom privat ”hittegods”, nej 68 % (egen grov beräkning) är genom arbetet!
Man skapar och lär, och som min lillebror alltid sade i tonåren till mig
”Regler är till att brytas. Man skapar regler just för att bryta mot dem, varför skulle regler annars finnas?” Den retorik har jag alltid i baktanken, för folk bryter egentligen mot småregler varje dag, man byter privat telefonnummer på jobbet och har småa egna koder som betyder något som inte chefen vet vad som betyder. Man skapar interna skämt också.
Chefer är egentligen oftast utanför denna sociala kodning på arbetsplatser, för det är helt enkelt något som gör man vill oftast hålla chefen på lite avstånd när det gäller sådant här.
Vi har också alltid någon på arbetsplatsen som är ”Chefens gris”, det är sant men tabubelagt att prata om. Det finns alltid en överallt på varje arbetsplats – personen berättar alltid för chefen om precis allt, och denne personen brukar oftast alla andra kolleger ha mer distans från och har vakt på tungan och tänka sig för.

Jobb och Regler / Redseconds

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.