Så hittar du din inre drivkraft

Av Ingrid Byström

Nina Jansdotter är beteendevetare, författare och karriärcoach. När hon coachar vill hon att människor ska utforska vilka de egentligen är och vad de egentligen vill göra. Glädjen och passionen är viktiga ledtrådar i processen.

Nina JansdotterNina Jansdotter får ofta frågor från människor om hur de ska jag få jobb, hur de ska göra för att förverkliga sina idéer, få fler kunder eller utvidga sina nätverk. Hon tycker att man istället behöver börja med den existentiella frågan om Vem man är.
– Det handlar om meningen med livet, din livsmission, dina grundläggande värderingar och dina talanger, både de du använder idag och de som du skulle kunna använda. Under ytan kan det finnas massor av förmågor som du kanske inte är i närheten av att känna till själv.

Vem är jag?
Under livets gång har vi ofta fått lära oss vad vi måste och borde göra. Människor kan ha sagt saker om vad vi kan och inte kan. Allt detta kan skymma vilka vi egentligen är och vilka talanger vi egentligen har, menar Nina.

Glädjen som drivkraft
Att hitta vem man är handlar också om talang och värderingar kopplat till passion, det man brinner för. Vad vi är bra på hänger ofta ihop med sådant vi tycker är roligt att göra.

– Utgå ifrån lusten, det hjärtat klappar för och mindre ifrån ”Hur ska jag få jobb?” Om du gör det som du på något vis är ämnad för, så är sannolikheten större att du faktiskt får det där jobbet, lyckas med företaget och förverkligar drömmen, än om du påtvingar dig en roll du inte är bekväm med.

Nina tror att det är svårt att lyckas om man inte har lusten som drivkraft. Det krävs uthållighet och målmedvetenhet för att klara konkurrensen idag och man behöver känna glädje i det man gör för att orka med.

Gemenskap med andra
Det är också svårt att lyckas om man bara kör sitt eget race. Vi är sociala varelser och behöver göra saker tillsammans med andra och för andra.

– Försök hitta tillbaka till ”Vem är jag?” på ett högre plan. Tänk att du är här för att uppfylla något som har ett högre syfte och som ligger lite bortom dig som enskild individ. Något som kan gagna världen, inte bara att du får lön.

Vad vill jag?
När vi har hittat vilka vi är, kan vi fortsätta med frågan om vad vi vill.

– Det är dags att blicka utåt på vad du kan göra med dina gåvor, din kompetens och ditt unika jag. Tänk inte för mycket på vad du tror är möjligt, det får bli en senare fråga. När du väl bestämmer dig, kan det uppenbara sig möjligheter som du inte har en aning om, säger Nina.

Nätverket
Nina har sett att om vi hjälper andra, så kommer andra att vilja hjälpa oss. Kanske inte just de personer vi har hjälpt, men det kan vara andra. Denna princip fungerar bäst när man ger för att man vill och inte förväntar sig något tillbaka.

– Du har kunskaper, inspiration och kontakter som andra kan ha nytta av och glädjen av att ge är fantastisk!

Hur ska jag gå tillväga?
När vi vet vilka vi är och vad vi vill så kommer nästa fråga: Hur ska vi gå till väga? Då är det inte säkert att det går så lätt. Vi kanske inte kan ägna oss åt vår dröm på heltid, vi kanske behöver ta ett extrajobb för att få in tillräckligt med pengar.

– Men så länge du håller fast vid den du är och det du vill, så kommer du att hitta vägar att nå dit på ett eller annat sätt. Om du däremot bestämmer dig för att det inte går, är det väldigt stor sannolikhet att det inte gör det heller.

Välj vem du pratar med
När man börjar sätta mål och tar sina första steg i den aktiva ”hur”-fasen, kan man stöta på skepticism från sin omgivning.

– Du kanske bryter dig loss från familjemönster och idéer om hur man förväntas vara. Om du plötsligt börjar ta större utrymme utanför det kan människor bli rädda. De kanske blir avundsjuka eller vill skydda dig.

– Om du är känslig och ovan vid att driva egna projekt, är det bättre att prata med människor som gjort liknande saker och kan ge dig inspiration och positiv feedback.

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.