Ska man ta semester från livet?

Av Malin Rosén
Företagare och coach

Det många människor kallar för fritid, helg, jobb eller vad det nu kan vara är ofta laddat med positiva och negativa känslor. Semester är bra. Jobb är jobbigt. Helg är bra, i alla fall fredag och lördag men söndagen våndas man för jobbet och så fortsätter det. Är det verkligen så du vill leva ditt liv?

Redan i april, och maj börjar många prata om den efterlängtade semestern. Ledigheten med stort L som en del människor jobbar ett hela året för att njuta av. Men om det inte blir som önskat, då tar det ett år till innan det är dags att njuta. Jag har alltid haft som mål att jag ska skaffa mig ett liv jag inte vill ta semester ifrån. Mina aktiva och dagliga val tar mig dit.

Frihet och lycka för mig är inte att längta bort vissa dagar av veckan. Varför inte uppskatta alla dagar och få ut det av livet man vill få ut? Jag vill vara lycklig varje dag, inte bara ibland när det står ”ledig” i kalendern. Människor som gör klagandet till en identitet kommer lätt in i gnällcirkeln och klagar på mer och mer. Alla har inte samma förutsättningar, men alla kan ändra riktning på sitt liv och göra det bästa av sina förutsättningar och tiden vi fått genom den största vinsten som går att få – att födas.

Varför har det blivit det ”normala” att längta till helgen och sucka tungt när det är dags att börja en ny arbetsvecka? Vad är det fantastiska, som jag måste ha missat, med att bara kunna njuta av livet två dagar i veckan eller fyra veckors semester?

Vi är på jobbet en stor del av vår vakna tid men varför måste det vara tråkigt, vem har bestämt det? Varför ska livet egentligen vara en kamp?

Vad gör dig riktigt inspirerad och glad? Hur kan du ta in mer av det i ditt liv? Nöj dig inte förrän du mår bra på riktigt. Ingen kommer att tacka dig för att du tyckte att ditt liv sög. Ingen kommer att tacka dig för att du valde ett arbete som du inte trivdes med, som du inte orkade byta ifrån. Ingen tackar dig för att du inte tar tag i din egen lycka!

Om du hade varit din egen chef all vaken tid och fått bestämma precis allt, hur hade du velat ha det då? Vad hindrar dig att bli kapten över ditt vakna liv?

Det har aldrig motiverat mig att längta till ledighet. Mitt arbete inspirerar och motiverar mig. Att jag sedan behöver återhämta mig, det är en annan sak. Alla behöver ta det lugnt, varva ner och hämta andan. Semester betyder automatiskt inte återhämtning, speciellt inte om det blir likt julafton där allt ska vara så perfekt hela tiden, för annars är dessa efterlängtade veckor ”förstörda”.

Vad du än arbetar med så bidrar du. Som medmänniska deltar och bidrar du med något viktigt varje dag, utan att du tänker på det. Du delar din närvaro när du handlar på ICA, du delar din sinnesstämning när du är med andra människor, ditt agerande i livet påverkar andra och ger avtryck. Vad vill du bli ihågkommen för? Vad vill du lämna efter dig? Vill du att människor ska minnas dig som en person som klagade varje måndagsmorgon eller vill du bli ihågkommen för att du älskade ditt liv och spred positiv energi?

Människor som lever sitt liv på sina egna villkor inspirerar! Ibland reflekterar värdet vi sätter på oss själva, värdet vi känner till vårt arbete. När du höjer värdet på dig själv kan du öka värdet i det du gör, och det är ett ansvar man har som medmänniska. Se värdet i att du bidrar istället för att klaga över det!

Genom att göra jobbet till en av de roligaste saker man vet och att göra resor till det roligaste man kan göra, att lära sig nytt eller intressen till att bli det roligaste och så vidare behöver man aldrig längta bort från något utan bara njuta av varje sekund.  Det är ju vi själva som genom vår inställning bestämmer vad som är det roligaste och bästa vi vet. Redan när vi börjar tänka på att något inte är så kul och känns som ett tvång har vi påbörjat nedgraderingen av det och sen letar vi bara efter saker som vi inte gillar med jobbet, partner eller skolan.

Trivs man inte med sitt boende, sitt jobb eller vad det nu är så är det ens skyldighet mot sitt eget liv och den tid vi fått ynnesten att tillbringa på jorden, att förändra sitt boende (flytta eller bygga om) tills man trivs. Är inte jobbet kul måste man se till att ändra på det eller göra något annat. Trivs du inte i din relation? Klaga inte, gör något åt det. Många anser nog att det är lättare sagt än gjort, men alla kan göra det. Om man inte försöker förändra det man ogillar i sitt liv, gör man inte livet rättvisa.

Lycka är inte pengar och tänker man efter ett varv eller två på vad man brinner för och värderar så kan paradoxen bli att det kostar för mycket (glädje) att tjäna pengar, för andra är det precis tvärtom.

Vad är kvalitetstid? Är det att vara med sina barn, husdjur sin livspartner, att lyxa till dagarna eller vad är det för dig?

Varför inte göra en lista på det livet består av och det är kanske jobb, semester, resor, meka med bilen, rida, dansa, vara med barnen osv. Gradera varje aktivitet 1-5 där 5 är så bra det kan bli. 1 innebär att det är supertrist men kanske nödvändigt för att få ihop livspusslet. Gå sedan igenom och notera kort vad som skulle krävas för att höja alla 1:or till 2:or och 2:or till 3:or osv. Gör en plan på hur förändringarna ska påbörjas. Försök dig inte på för stora kliv utan små steg i rätt riktning varje dag. Följ upp och justera listan varje månad.

Det kommer vara tufft att inte längta bort från jobbet eller vilka att semestern aldrig ska ta slut men vågar man inte göra dessa förändringar kommer man gå genom livet och längta till eller bort från något – hela tiden.

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.