Spännande dynamik när man kombinerar teknikutveckling och mänskligt nätverk

Av Selma Jemelka
Fotograf: Emelie Mühlow

Kerstin Mühlow var det typiska yngsta barnet i familjen som liten. Hon var vild och orädd. Kerstin har SM medaljer i Tae Kwon Do och lärde sig sluka eld som ung. I samma veva som den nya ekonomin, med olika internetbolag, blev aktuella under 90-talet gick Kerstin på Ekonomihögskolan i Lund. Det var en spännande tid som väckte hennes intresse för teknik och entreprenörskap.
Jag hade förmånen att efter studierna få jobb på Ericsson och resa världen runt. Jag kastades in som ansvarig för många intressanta internationella IT change management projekt och hade lite tur som fick lysande förutsättningar för att uppleva vad teknik och system i kombination med människor kan göra för både samhälle och den enskilda människan.

Hon alltid trivts med att arbeta med internationella projekt och verka i mellanrummet mellan tekniker och ekonomer. Sedan 2003 har Kerstin varit egen företagare och driver idag tre IT-bolag.

Varför lockar det dig att jobba med nätverkande inom AR och VR?
– Internet och teknikutveckling i kombination med mänskliga nätverk kan skapa en mycket spännande dynamik. Virtual Reality tekniken är fantastisk för den försätter dig i en helt annan verklighet medan Augmented Reality placerar föremål i din existerande miljö. Båda teknikerna ger en förlängning till din verklighet och väcker nyfikenhet.

Hon har även sett så många spännande appliceringar av denna tekniken på olika industrier som gör att hon ser framtida potential i dem på många olika vis, fortsätter Kerstin berätta.
– Vi är bara i början idag och precis som när internet kom, så kommer dessa tekniker revolutionera samhällen och industrier. Dessa tekniker kommer påverka oss alla i framtiden, oavsett bransch.

Det är positiv respons ImmersiveUnity AB fått, både på hemmaplan men även internationellt. Mitt i sommaren 2021 lanserade dem en global tävling för AR och VR utvecklare. De har haft VR/AR utvecklare som registrerat sig varje dag, och har idag fått respons från 63 länder, förklarar hon.

Till hösten öppnas det upp en internationell VR/AR Community för Alpha testing och även till denna får de in dagliga registreringar.

Varför behövs det även en community inom området?
Communityn behövs för att utvecklarna själva har ett behov av att komma i kontakt med varandra och hålla sig ajour med den snabba tekniska utvecklingen. De har också ett behov av att hitta rätt sorts uppdrag och synliggöra sina projekt.

Genom deras internationella VR/AR Online Test Lab skapas också en kreativ mötesplats, där utbyte av ideér mellan utvecklare sker. De ser stora och spännande möjligheter för banbrytande internationella CO-Creation projekt i VR och AR.

För att ta nästa steg framåt söker Kerstin företag och organisationer som vill använda och utforma utmaningar för deras internationella VR/AR Online Test Lab.
– En investering för att utforma en internationell utmaning ligger på 150.000 – 300.000kr för att engagera VR/AR Online Test Labbets utvecklare från 63 länder. Vi söker även partners av olika slag och investerare för att skala upp internationellt, tillägger hon.

Kerstins långsiktiga vision är att tillsammans med sitt team bli en av världens största förmedlande VR/AR expertis aktörer i världen. Detta genom co-creation och samverkan med utvecklarna i fokus.
– Idag har vi ett nätverk med 65.000 VR/AR utvecklare från 70 länder och vår databas växer varje dag. Jag vill bidra till att accelerera dessa nya teknologier och underlätta för företag och organisationer att våga testa och upptäcka de nya teknologernas användningsvärde.

Deras verksamhet är globalt skalbar och vi ser många licens baserade tjänster utvecklas, menar Kerstin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.