Tips för att engagera dig mer

Av Cecilia Kärvegård

Jennifer LindEngagemang kan vara så olika saker, det kan vara familjärt, lokalt, yrkesmässigt, organisatoriskt, politiskt, idrottsligt, nationellt, fackligt, internationellt, ideellt och så mycket mer. Men allt engagemang har gemensamt att det är människor som ligger bakom engagemanget som oftast syftar till att skapa förändring och förbättring för andra människor. De som engagerar sig är oftast drivna, passionerade och intresserade av det som de engagerar sig i. Engagemang är viktigt och ger väldigt mycket till alla inblandade, även de som engagerar sig och en person som är väldigt engagerad är Jennifer Lind som dels driver företaget Städsällskapet AB med 25 anställda och dels är aktiv och engagerad kommunpolitiker. Jennifer berättar att hon alltid har tyckt att det ska vara rättvist och som entreprenör och politiker är det viktigt att man bjuder på sig själv och ser andra människor. Hon tror på det goda i livet och att man ska ha ett gott liv. Jennifer tror på att skapa ett samhälle där alla mår bra och har det bra. Jennifer tror att vårt samhälle har blivit mer egocentriskt och att vi ser mer till jaget istället för laget.
– Även om jag inte pratar med min granne så bidrar vi båda till ett bättre samhälle genom att vi t ex betalar skatt. Jag tror på att göra det där lilla extra i vardagen genom att ge till våra medmänniskor och vi mår alla bra av att göra det.

Jennifer menar att hela samhället skulle tjäna på att fler engagerar sig och säger:
-Det skulle stärka demokratin om fler engagerade sig och vi skulle få fler medborgare som mår bra och trivs i samhället. Lösningen idag är inte att prata mindre utan det handlar om att våga och orka lyfta de viktiga frågorna. Vi kan börja med att acceptera varandra, man måste inte alltid ha åsikter om alla andra.

Ofta känns det som om ensam är svag och att det inte är någon idé att engagera sig för det gör ingen skillnad. Men Jennifer menar att engagemang har så mycket att ge så det är absolut värt det.
-Först och främst så mår man väldigt bra när man engagerar sig och gör en insats för att förbättra eller hjälpa en annan människa. Och så träffar man väldigt intressanta människor och man får nya perspektiv på livet vilket gör att man växer och utvecklas som människa. När människor går ihop och gör saker så har man sett att det blir framgång och framgång föder glädje för alla inblandade.

Många funderar på att engagera sig men vet inte alltid hur de ska göra för att komma igång. Jennifer har många tips att ge för hur man kan göra och säger:
-Man måste inte engagera sig politiskt utan det finns många saker man kan göra för att engagera sig. De som verkligen vill göra något men inte vet vad man ska göra kan börja i liten skala. Man kan till exempel börja med sig själv och sin familj, sina vänner och eller sina grannar. Man kan göra saker själv eller gå ihop några stycken för att engagera sig tillsammans. Går man ihop ett gäng så blir glädjen ännu större för man får dels glädjen av att göra något som är viktigt men man får också njuta av glädjen som kommer när man är tillsammans med andra människor och gör något för sina medmänniskor.

Jennifer berättar att det är väldigt viktigt för henne att vara engagerad som företagare och arbetsgivare. Det märks på Jennifer att hon är väldigt engagerad i sin personal och att hon verkligen värdesätter deras engagemang. Jennifer har 3 viktiga nyckelord: sedd, hörd och bekräftad för det är så viktigt att se, höra och bekräfta de anställda. Jennifers engagemang sträcker sig inte bara till de anställda utan även till andra människor. Hon berättar om när hon beställde T-shirts med företagets logga på men när hon fick dem så visade det sig att det var feltryckt. Alternativet var då att slänga dem eller skicka tillbaka dem. Men istället så valde Jennifer att köpa tröjorna och skänka dem till olika fotbollslag i fattiga länder.
– Att engagera sig i sin personal är väldigt viktigt för utan dem så skulle jag inte ha något företag och vi är ju ett team tillsammans.

Jennifer Linds bästa tips för dig som vill engagera dig:

  • För att komma på vad du vill göra så är det bra att veta vad du är intresserad av.
  • Fundera över vad dina vänner jobbar för där kan du se om det finns någon eller något som du kan ha nytta av i ditt engagemang. Det kan handla om viktiga kontakter, sponsorer etc.
  • Kolla på din kommuns hemsida, vad finns det för föreningsliv? Hur jobbar de? Vilka frågor engagerar sig föreningslivet i? Vad finns det för ideella organisationer eller nätverk?
  • Gå någon utbildning om du vill lära dig mer. Gå på föreläsningar i det ämne som intresserar dig.
  • Titta i din nära omkrets och se om det finns något du kan göra där eller något ni kan göra tillsammans. Ni kanske kan ha klädbytardagar med barnens urvuxna kläder t ex.
  • Det finns massor på nätet som kan ge dig inspiration
  • Det är viktigt att kolla så det är seriöst om du väljer att ta kontakt med organisationer, nätverk eller bara donera pengar.
  • Umgås med människor som låter dig vara du för det ger dig bättre möjligheter att komma på och utveckla idéer kring ditt engagemang.

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.