Trappa upp din målsättning

Av Urban Blixt

Att vara inspirerad och motiverad är något som ofta är nödvändigt men svårt. Alla har vi svårt att prestera ibland och då kan det vara bra att fundera på vad man kan göra för att komma vidare. Här följer några förslag.

Mål och belöningar

  • Du har säkert redan ett övergripande mål. Men har du även satt delmål? De gör det lättare att komma framåt i och med att det är kortare väg mellan dem än hela vägen till slutmålet. Fundera ut tydliga och specifika mål som är överskådliga och realistiska. Bestäm dig för när du ska ha uppnått dem lika väl som du har en deadline för det övergripande målet. Tänk till sist igenom din planering en gång till. Om det finns glapp i delmålskedjan kanske du ska sätta in fler delmål. Allt för att undvika att du fastnar på ett steg där du inte vet hur du ska ta dig vidare.
  • Koppla målen till belöningar. Belöningarna kan vara relaterade – som att göra den roliga biten av arbetet när den jobbiga biten är klar – eller orelaterade, som att kolla dina favoritkanaler på Youtube när du är klar med ett delmål. Läsa de senaste nyheterna, göra armhävningar eller ringa någon. Vad det nu är som fungerar för dig.

Avbryt låsningar

  • Alla hamnar där ibland – Ingenting fungerar! Om det känns för jobbigt just nu, om det har låst sig i en ångestladdad blockering, gå ifrån arbetet en stund. Diska de där muggarna på diskbänken, lägg de gamla tidningarna i pappersinsamlingen eller boka en tid hos frisören. Med lite tur kan någon idé poppa upp medan du sysslar med det andra också. Efter avbrottet återvänder du till det du vill uppnå och känn dig förvissad om att det går bättre nu.
  • Naturligtvis så fungerar det inte att göra avbrott stup i kvarten. När du återvänder gäller det att du jobbar på ett tag. Gör vad du kan. Även om inte det viktigaste blir gjort nu så kan du göra något mindre viktigt men ändå värdefullt så länge. Ignorera alla distraktioner och gör det du kan just nu, hur litet det än må vara.

Behåll fokus

  • Ibland vill det sig ändå inte. Man förmår inte hålla sig till arbetsuppgiften och man glider iväg i tankarna eller börjar göra något annat. I detta läge är det en bra idé att ändå hålla kvar fokus på ämnet. Sväva inte iväg för långt bort. Om du ändå tänker sitta och slögoogla ett tag, gör det inom ämnesområdet.
  • Förr eller senare slår en gnista av inspiration och då tar du den tillvara. Återvänd till kärnämnet och arbeta så svetten lackar.

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.