Trovärdighet – ett osänkbart skepp

Livet kan liknas vid en resa, vi är alla på väg någonstans. Vi har olika farkoster beroende på vart vi är på väg och vem vi är. Vi har även olika roller. En del sänker skepp medan andra bygger broar.

En av alla dessa platser vi kommer till på livets resa är en liten ö där tankar och idéer möter varandra. En del trivs jättebra på stället medan andra vantrivs. Ön vi är på väg mot heter debatt. Och du kan bara komma dit med båt. Namnet på skeppet är Trovärdighet och rymmer följande besättning:

Styrman Fakta är befäl. Styrman Fakta anser att det är viktigt att det du säger är sant. Fakta har hört på många sjörövarhistorier och vet därför också vikten av att vara påläst och förankrad. Nuförtiden fungerar den smarta telefonen även ute till havs.

Matroserna Ifrågasätta och Hänsyn är förstående typer, de är medvetna att det inte handlar om att peka ut någon. Det är bättre att ifrågasätta andras argument. Ibland kan det vara klokare att fråga hur den andra personen tänker istället för att säga att någon tänker felaktigt sätt.

Maskinist Begränsning vet att man inte kan köra i 90 knop om man har motor som bara klarar 70 knop. Maskinisten vet om sina styrkor och svagheter.

Skeppare Ta hjälp av andra är inte rädd för att be andra skeppare om hjälp för att få nya idéer för att segla i hamn i debatten. Via sociala medier kan man finna en mängd olika grupper och forum kring intressanta ämnen.

Rorsman Välj dina strider är strategiskt lagd, man kan inte segla åt alla håll samtidigt. Satsa på det som är viktigt för dig.

Och sist men inte minst är det sjökapten Självkänsla som är befälhavaren ombord.
Innan du försöker att övertyga andra, måste du vara övertygad om dig själv. Självkänsla är grundläggande för vårt välmående. Med en hög självkänsla hamnar vi ej ur balans när tillvaron går emot oss, vilket sker med jämna mellanrum, både privat och jobbmässigt. Det är betydligt lättare att gå till sjöss igen och ta  sig till nästa debatt om du tror på dig själv. Även här gäller det att vara medveten om sina styrkor och svagheter.

Ingen ur besättningen kan på egen hand ro i hamn Trovärdighet till debatten. De måste fungera som en enhet för att lyckas med sitt uppdrag. Detsamma gäller för dig när du ska debattera, en hög självkänsla kombinerat med fakta, visad hänsyn, respekt för din egen kunskap, ödmjukhet och lite is i magen så kan du gå ur dina debatter med trovärdighet och heder i behåll.

Robin Jönsson, student vid Lunds universitet
Jennifer Lind, kommunalpolitiker samt entreprenör
Nina Jansdotter, beteendevetare

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.