Unga vana vid snabb kommunikation

Av Malin Engelbrektsson

Att dagens ungdomar är vana vid snabb kommunikation är ingen hemlighet. De växer upp i ett samhälle där den digitala revolutionen ständigt utvecklas, och med det också sättet vi pratar med varandra på och håller våra relationer levande. Var bara lugn, för det är okej, alltså ingenting att stressa upp sig över.

Nina JansdotterTonåringarnas relationer till varandra går inte att jämföras med hur man umgicks för trettio år sedan, nej, det går bara inte. Med den teknik som finns i dag är det en omöjlig uppgift. Numera hänger ungdomarna med varandra samtidigt som de grejar med allt från mobiler till surfplattor och sociala medier. Det är kort sagt deras naturliga miljö, ja, helt enkelt så de umgås och kommunicerar. Att de hänger irl (i verkligheten) och online är en kombination som bara måste accepteras av de som tillhör den äldre generationen.

Växlar fokus
Visst, ibland verkar ungdomarna inte särskilt närvarande när de håller på med sina digitala vanor, men å andra sidan kanske man inte ska underskatta deras sociala färdigheter? Tro det eller ej, men tonåringar är mästare på att göra flera saker samtidigt.

– De kan gå från att snacka om det senaste modet med kompisen bredvid till att prata om vad som ska hända i helgen, fast med en vän online. Egentligen är det ingenting fel med hur den här typen av umgänge och kommunikation bland tonåringarna sker, det vore snarare konstigt om de hängde på ett annat sätt tillsammans, säger Nina Jansdotter.

Unga är skickliga på att hela tiden växla fokus, från det ena till det andra, så är det bara. Fast de som tillhör den äldre generationen kan ha svårt att förstå på vilket sätt den digitala revolutionen gör någon nytta, hur den kan vara så härjande och viktig för den unga generationens sätt att hålla kontakten på.
– Tyvärr är det också lätt för de äldre människorna att fördöma det här nya samhället, den nya världen, där teknik är del del av vardagen. Ofta grundar det sig på att de som är äldre, själva inte är insatta i den tekniska utvecklingen, vilket är en punkt många brister på.

Går inte tillbaka
Nina Jansdotter, som är beteendevetare och expert på sociala medier, menar att lärare behöver lära sig grundmekanismerna i sociala medier. På så vis kan de lättare förstå varför samhällets digitalisering, och ungdomarnas användning av sociala medier, är en viktig del av den moderna vardagen. Vidare förklarar hon att det är vikten av att leva i sin samtid.

– Teknisk utveckling går inte tillbaka när den väl lanserats, den går hela tiden framåt, utan att se tillbaka. Då gäller det att anpassa sig och faktiskt våga försöka förstå sig på hela det här fenomenet, istället för att vara bitter och peka finger åt den digitala världen.

– Att vara förbannad på det gör helt enkelt inte saken bättre, effekten blir bara den motsatta, och mest sannolikt är det ändå ingen ungdom som lyssnar på gnällandet heller.

5 anledningar till varför unga hänger online

  • De är vana vid snabb och enkelt kommunikation.
  • De älskar att hela tiden växla fokus och hålla sig uppdaterade om snabba nyheter, blogginlägg och de senaste trenderna.
  • De gillar att följa digitala kändisar på sociala medier, men också
  • De tycker det är soft att hänga online för att hämta inspiration till vardagslivet genom videoklipp på Youtube, korta artiklar eller livsstilsbloggar.
  • De kopplar av online genom att se på roliga videos, se på filmer eller genom att spela spel.

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.