Utmana sig själv

Av Erica Barrdahl

EricaNytt år och nya utmaningar, livet är bra underbart eller hur! Är det något som jag verkligen brinner för så är det att bli utmanad och utmana mig själv, som jag gör varje dag.
Har blivit utmanad både på gott och ont.
Men det har fört med sig att jag blivit den starka person som jag är idag.
Redan som liten blev jag utmanad.

Jag är född med ett funktionshinder som kallas (MMC) ryggmärgsbråck. Under hela min uppväxt har jag blivit drillad att göra så mycket som möjligt själv och bara få hjälp med det som fysiskt sätt är helt omöjligt för mig att klara av.

Att bli sedd som jag innerst inne är, men med behovet att få viss stöttning och hjälpmedel från omgivningen. De är inte alltid så enkelt som man kan tro vid första ögonblicket.

Att bara göra resan mellan punkt A och till punkt B kräver sin grundliga planering. Så därför skriver jag att livet är en utmaning.

Jag kan ta ett exempel. Låt oss säga att jag vill åka till Stockholm, de kräver dels att jag får beviljad riksfärdtjänst, utan den kan jag inte utföra resan. Ska jag dessutom vara i väg över ett dygn så ska fler timmar (utökad hjälp) sökas, några veckor innan avresa. Beroende på vilken sorts hjälp kan det handla om att jag får göra ansökan om att få detta beviljat i annan kommun.

”Ingenting är omöjligt, det omöjliga tar bara lite längre tid” och det har drivit mig genom hela livet att vilja klara av att göra detta själv för att se vart min gräns går. Den gränsen flyttar jag själv på, lite då och då. Vart efter som jag har lärt mig nya saker.

Det är bara du själv som sätter gränserna, men omgivningen runtomkring dig spelar också en stor roll. Har du en omgivning som pushar dig att klara av saker så vill du också försöka. Det gäller att inte ge upp bara för att man misslyckas en gång och inte tio gånger heller. Utan det är omgivningen som måste rätta sig efter dina behov och inte tvärt om.

Jag kan t.ex. inte köra upp för en trapp, utan är beroende av att där finns en hiss i huset. Det är inte heller omöjligt, jag har gjort det också. Mycket lättare nedför. Men föredrar ändå att åka hissen, det är säkrare Finns där ingen hiss, då blir jag handikappad. Men om där finns en hiss så har jag förmågan att ta mig dit jag vill och får möjlighet att göra samma sak som den gående.

För att behålla min drivkraft så går jag på många föreläsningar om personlig utveckling andra som får mig att utveckla nya tankebanor. Jag läser också många självbiografiska böcker, men möter också många som jag ofta tar kontakt med. Personer som bär på den kunskapen som jag känner att jag behöver fylla på med lite då och då för att må bra.  

Min stora utmaning nu, i livet är att jag börjat samla fakta om min bakgrund och uppväxt som jag vill ska leda till att jag ger ut en självbiografi. Där skriver jag om med och motgångar, delar med mig av mina kunskaper som jag fått genom livet och som jag får varje dag. Med den vill jag sprida kunskapen vidare till alla som känner att det är motigt, som behöver en nytändning.

 

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.