Vad som inspirerade mig att medverka i en bok om kommunikation

Av Fanny Lundgren

Jag är tjugofem år gammal och jag har aldrig studerat kommunikation som rent ämne. Däremot har det alltid varit en viktig aspekt i de ämnen som jag valt att plugga. För det mesta har ämnena diskuterat kommunikation utifrån att något har gått fel och det har påverkat en viss situation; mitt nuvarande ämne skulle fokusera på hur en organisation påverkas medan ett tidigare ämne skulle utgå från ett internationellt perspektiv. För tillfället studerar jag Arbets- och Organisationspsykologi vid Linnéuniversitetet i Växjö och på fritiden skriver jag mycket; bland annat om kommunikation.

När mänsklighetens historia, och närmare bestämt triumfer som ledde till att vi kom till den här punkten, diskuteras benämns ofta konsten att kommunicera med varandra som en viktig anledning. Denna förmåga tillät oss att skapa relationer med andra människor, varna dem för faror och i slutändan var det en av de faktorer som ledde till vår överlevnad. Med tanke på att vi kunnat kommunicera på olika sätt under en sådan lång tidsperiod är det lätt att anta att det är en kunskap som vi numera bemästrar. Men vid upprepade tillfällen sker saker som visar på att vi inte gör det. Individer hamnar i konflikter med varandra på grund av att ett ord betyder olika saker. Länder hamnar i konflikter med varandra för att man har misstolkat något som sagts. Det är dock inte så otroligt som man kan få det att låta. Språk har trots allt haft en relativt lång tid att utvecklas; det vore konstigt om ordens mening inte ändrades på resans gång. Även inom samma språk finns ett oändligt antal dialekter som påverkar ordens betydelse.

Man kan alltså påstå att det inte är konstigt att det blir konflikter när människor på olika sätt kommunicerar med varandra. Trots logiken bakom missförstånden, så var det som den aspekten av ämnet inspirerade mig att medverka i en bok om kommunikation.

Jag vill påstå att alla människor vid något tillfälle i sitt liv kommer hamna i en konflikt som egentligen inte spelar någon roll. Det kanske handlar om något trivialt som vart Washington DC ligger; det är för övrigt onödigt att bråka om, för staden ligger på västkusten och staten ligger på östkusten av USA. Just den konflikten var självupplevd. Nu, cirka sju år senare, kan jag känna att det var väldigt onödigt att bråka om det. Men vi behövde båda två ha rätt. Det kunde vi dock ha kommit fram till utan att bråka om saken. Om vi hade tänkt ett steg längre och kanske båda två kommit på att fråga den andra vad den egentligen menade så hade diskussionen förhoppningsvis tagit slut redan innan den blev en konflikt. Jag, mer än min vän, var väldigt benägen att diskutera saker och kunde ibland lite för livligt argumentera för min sak.

Det är min filosofi att misstag, om det går, alltid bör ses som en möjlighet att lära sig något och kanske ändra sig. Ibland kan jag komma på bråk och händelser från när jag var barn och tonåring som får det att vrida sig i magen; jag skulle inte agerat så idag och jag ångrar till viss del att jag gjorde det då. Bland annat involverar många sådana situationer mitt då hetsiga humör och ett behov av att uttrycka mina åsikter i tid och otid. Men jag kan inte helt ångra de konflikter jag hamnade i och misstagen jag gjorde för utan dem hade jag inte kommit till den här punkten. Misstag kan alltså leda till personlig utveckling och genom att göra fel när jag kommunicerat med människor har jag utvecklats på alla möjliga sätt.

Det är ytterligare en anledning till att jag ville medverka i en bok om kommunikation. Jag kände att det fanns tips och råd som jag hade i huvudet, baserat på mina egna misstag snarare än framgångar, som jag hade velat läsa snarare än uppleva. Vissa misstag behöver man inte göra för att lära sig något. Jag har inte fått för mig att jag kommer med livsförändrande och unika råd som aldrig publicerats eller sagts högt innan; snarare sprider jag säkerligen råd och information som redan finns med mina egna ord och erfarenheter påklistrat. Kanske når det någon som liknar unga mig och som behöver höra det. (Konflikten om Washington DC mellan mig och min löste sig till slut; vi surade i några timmar och blev vänner sen igen).

 

Hur får du andra att förstå dig? Hur nyfiken är du på att förstå andra människor? I september lanserar Ariton Förlag boken ”Mer än bara ord: på tal om framgångsrik kommunikation”, en antologi där 28 kvinnor delar med sig av sina bästa kommunikationstips. Fanny Lundgren medverkar med kapitlet ”Fake it ’til you make it”.

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.