Våga misslyckas

Av Fanny Lundgren

Hur man undviker att misslyckas och om det är möjligt beror väldigt mycket på vad man har för mål. När det gäller vissa mål kan man minimera risken för ett misslyckande men det är ibland svårt eller kanske helt omöjligt. Risken är, om du försöker nå ett mål, att du kommer misslyckas någon gång under resan. Kanske blir du inte kallad till intervju för det där jobbet du ville ha, du kommer kanske inte in på din utbildning eller så blir du refuserad. Vad det än handlar om och vem man än är som person kan vi hålla med om att misslyckanden är tråkiga och man vill undvika dem till alla pris. Det finns väldigt få råd och tips som kan appliceras på alla typer av mål då kraven varierar och sättet man jobbar kan skilja sig åt. Det finns dessutom inga garantier för att man inte kommer misslyckas vid ett eller annat tillfälle under resans gång.

Därför är det första tipset att…

1. Våga misslyckas: Om risken för att misslyckas hänger som ett mörkt moln över ditt huvud vågar du kanske inte testa alls. Därför är det viktigt att acceptera att du säkerligen kommer misslyckas någon gång. Det är tråkigt och man får bli besviken eller arg, men det är inte farligt att misslyckas, och det innebär inte att du kommer misslyckas gången efter det. Om du kommit till den punkten att rädslan för misslyckanden inte hindrar dig längre blir nästa råd att…

2. Ta ansvar: Fundera på hur du kan förbereda dig; vad kan du göra för att öka dina chanser att lyckas och gör precis det. Ofta, när man försöker nå ett mål, kan man bara styra vad som händer till en viss punkt och därefter ligger ansvaret hos någon annan eller hos omständigheter. Så gör ditt bästa till dess. Det rådet fungerar vad det än är för mål som man har formulerat för sig själv. Om du har bestämt dig för att springa ett lopp på en viss tid så ligger ansvaret hos dig att vara så vältränad och redo inför loppet som man möjligen kan vara. Om du söker ett jobb har du ansvar för att ha all information som arbetsgivaren söker och om du vill få högsta betyg på en tenta är det viktigt att du lägger tid på att faktiskt plugga.

3. Acceptera att risken för misslyckanden finns: Det låter negativt men när man väl kommit till den punkten då man accepterar att man kan misslyckas precis likaväl som man kan lyckas försvinner dramatiken. Det blir inte längre lika skrämmande eller jobbigt att misslyckas.

Det finns mycket i livet som vi inte kan kontrollera och risken för att misslyckas när man jobbar mot ett mål är tyvärr en av dem sakerna. Om du försöker nå ett mål kommer du med säkerhet att misslyckas någon gång; du blir inte kallad till intervju, du klarar inte att springa milen på under timmen och du blir återigen refuserad av det där förlaget. Eftersom att det kommer hända kanske vi inte ska lägga fokus på att undvika det utan snarare på att hantera det.

Misslyckanden kan ses som att man inte nått hela vägen fram eller så kan man se det som en erfarenhet. Nu vet du hur det känns att inte komma över mållinjen och du vet hur ledsen man blir. Du kan rannsaka dig själv och känna efter om du gjort allt du kunnat och om du har det kan du vara nöjd med din prestation; om du inte har det kan du göra mer nästa gång. Du kan alltså ta detta misslyckande och lära dig av det. Dessutom vet du numera att du är kapabel till att hantera ett misslyckande och om du skulle misslyckas med något igen kommer det att vara enklare än första gången.

Många skulle summera ovanstående paragraf med frasen: var optimistisk. Jag vill nästan göra det men en del tolkar tyvärr optimism som en komplett avsaknad av negativa känslor. Det är inte det optimism handlar om. Man känner fortfarande negativa känslor, man blir ledsen och besviken när man misslyckas, men genom att se optimistiskt på situationen; genom att använda misslyckandet som en erfarenhet och lära sig något från det så vinner man mer och orkar kämpa vidare. När man försöker nå ett mål känns det ofta som den avgörande poängen som skiljer dem som klarar det ifrån dem som inte klarar det. Den förstnämnda gruppen orkar kämpa lite längre än vad den andra gör. De misslyckas kanske lika ofta eller lika sällan som den andra gruppen och de blir besvikna men när den besvikelsen lagt sig lyfter de sig själva och försöker igen. Så, istället för att försöka undvika misslyckanden är det kanske bättre att lära sig acceptera och hantera dem som en naturlig del av resan.

 

I december lanserar Ariton Förlag boken ”Över mållinjen”, en antologi där 20 kvinnor delar med sig av sina erfarenheter om målsättning. Fanny Lundgren medverkar med kapitlet ”Vägen mot att nå sina mål”.

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.