Vår tids kapten Ahab

Av Johanna Glembo

I klassikern Moby Dick, skriven av Herman Melville, får vi följa Kapten Ahab som är besatt av en enda val, Moby Dick. Även den som inte har läst boken kan lätt lista ut att det slutar illa för den besatte kaptenen.
Vår tids Moby Dick är det “perfekta problemet”. Vi har en retorik som säger oss att vi inte kan fokusera på ett problem, eftersom det finns större problem. Det gör att vi ideligen släpper saker som är viktiga, eftersom vi inte vill göra bort oss genom att visa oss vara så småaktiga att vi fokuserar på fel problem. Vem bryr sig om cykelstölder när det finns världssvält? Problemet med att notera en massa problem som vi inte kan göra någonting åt, är att problemen som lämnas växer sig större och skapar en känsla av apati i samhället. Den här Kapten Ahab-retoriken skadar oss antagligen mycket mer än vi inser.

Så vad är lösningen? För en gångs skull är lösningen enkel. Nämligen att sluta upp med att påpeka saker som “i-landsproblem” så fort någon uppmärksammar en brist i samhället. Skippa upplysande kommentarer som att “Det finns viktigare saker att fokusera på!” Om alla stirrar sig blinda på samma komplicerade problem kommer det att resultera i att vi byter problemlösning mot hopplöshet, istället för att ta tag i något som rimligtvis går att förbättra.

Om detta är abstrakt går det alltid att göra en fotbollsmetafor: Endast småkids spelar med taktiken “alla på bollen”, mer erfarna människor vet att om alla går på bollen finns det ingen att passa. Det vill säga: Om alla går på världssvälten, kommer samhällets andra vitala delar att kollapsa. Det måste finnas människor som bryr sig om saker som viltstängsel, vattenförsörjning, offentlighetsprincipen, yttrandefriheten och annat. Det måste också finnas folk som bryr sig om trygghetsfrågor, cykelstölder och juniorfotboll. Alla kommer inte att bota cancer, vinna fredspris eller resa jorden runt för att finna lösningar på klimathotet. Lös vilka problem du vill, stora som små! Huvudsaken är att du gör världen tryggare, bättre eller smartare på något sätt. Det är dags att samhällets Kapten Ahab får skämmas för sin besatthet och idioti. Fram för fler aktiva människor som vill göra en positiv skillnad i sitt närområde! Tänk, det går förträffligt bra att vara nöjd med att ha reparerat en cykel.

Johanna Glembo

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.