Varför pratar vi så lite om hur det känns att vara utan jobb?

Av Nina Jansdotter

 Vi diskuterar sällan djupare frågor som berör arbetslöshet och det skrivs ganska sällan om det i media. Vad beror det på? När vi träffas i olika sociala sammanhang är det vanligt att vi redan tidigt i samtalet frågar varandra, vad jobbar du med?  Människan har ett behov av att sätta in andra personer i ett sammanhang menar Beate Möller , aktuell med boken ”Arbetslös men inte värdelös” som är utgiven på Karavan Förlag i Lund.

Beate Möller 2– Genom ditt svar har mottagaren fått en liten bild av vem du är och får då möjligheten att sätt in dig i ett fack. Vi har lätt att döma varandra utifrån de svar vi får och målar då upp en bild av den andra personen som kanske är felaktig, säger Beate.

När du ställer frågan ”Vad arbetar du med?” Och svaret blir jag är arbetslös?” Vilka tankar och känslor väcker det hos dig? En annan viktig fråga i sammanhanget, brukar du ställa frågor till den personen som går mer på djupet fortsätter hon.
– Jag menar inte frågor som till exempel ”Har du sökt några jobb, då?” Jag menar frågor som berör hur personen mår. Frågor som berör hur personen upplever sin egen situation.

Exempel på frågor som Beate menar här är ”hur har din bild av dig påverkats av din arbetslöshet” eller ”vilka konsekvenser har din arbetslöshet inneburit för dig”.
– Ja, jag håller med om att det är frågor som man kanske undviker att fråga i första taget. Det kan vara känsligt att ställa djupare frågor till en person du inte känner så väl. Samtidigt, vad är det värsta som kan hända om du ställer den typen av frågor? Du kanske får ett irriterat svar tillbaka, och vad gör det? Innerst inne kanske frågan uppskattas av mottagaren.

Motparten kanske är så ovan vid att få frågan och får svårt att hitta svar fortsätter hon. Det kan bidra till att personen trots allt känner sig sedd av dig och går hem och börjar fundera på dina kloka frågor. Eller så kan dina frågor redan från början bidra till en intressant diskussion om hur arbetslöshet påverkar den som är drabbad.
– Vad är det som gör att vi sällan hör diskussioner i olika sammanhang som berör arbetslöshet? En stor bidragande orsak tror jag handlar om människors rädsla. Rädsla för vad som händer om man ställer personliga frågor. Framför allt rädslan för att själv bli arbetslös och vad det kan medföra.

Alla kan drabbas
Är det så att vi undviker att prata om konsekvenser av arbetslöshet för att det känns skrämmande att bli påmind om vad som kan hända om du själv blir drabbad, undrar Beate.

Lek med tanken att vi vågar ställa djupare frågor kring ämnet arbetslöshet. Tänk vad det kan medverka till. Det kanske resulterar i att vi ökar förståelsen för personer utan arbete. Det kan bidra till att fördomarna minskar. Sist men inte minst, det kan innebära att du lär känna personen framför dig på ett djupare plan och du undviker då att sätta en stämpel på motparten som kan vara felaktig, menar hon.
– Det kan vara startskottet på en relation till en människa som du kan lära dig mycket av. Mitt tips är: Våga ställ djupare frågor och du får säkert en mer spännande pratstund i stället för att låta samtalet dö ut när du hör att personen är arbetssökande, avslutar Beate Möller.

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.