Vem är du och vem vill du vara? – Relationen till din självinsikt styr!

Av Eva-Christine Arkenlund

Varje morgon när vi slår upp våra ögon för att möta en ny dag, så innebär det även att en ny lärprocess är på ingång, om vi är medvetna om att det är så och vill att det ska vara så, i tanken.

Våra tankar styr oss mot de mål vi önskar ska hända. Vi lever med tankar som rör vår dåtid, det vi har lärt och upplevt, nutid, det vi lär just nu och är just nu, det vi kan, framtidsvision, det vi vill lära oss att kunna om oss själva och om andra/annat.

Där finns en öppenhet för oss om vi vill, den kallas för självreflektion om vår självinsikt som har sin grund i självkänslan och självförtroende, att lära sig om sig själv. Vem man är och vem man vill utvecklas till att vara. Den underbara relationen man bör ha med sig själv för att kunna känna livsglädje. Lära känna sig själv lite varje dag, reflektera varje dag över dåtid, nutid och framtidsvision för att få veta var man är och vill vara med sig själv.

Möten med andra har sin grund i att först ha ett möte med sig själv och ta reda på allt det där som är du. En tankekarta är en bra praktisk grund att använda sig av, om man vill. Ta reda på hur du mår i alla olika möten du har, dina relationer, privata, familj, vänner, jobb, kolleger osv. Vilka känner du sådär riktigt varmt för i hjärtat när du tänker på dem? Det är en fin vägvisare – ditt hjärtas viskning, och att lära dig att verkligen lyssna inåt på dig själv – medvetet. Lära känna dina egna reaktioner för att kunna utvecklas.

Hur talar du? Hur lyssnar du? Ja, ditt språkbruk talar om vem du är för andra, men även för dig själv, andras språkbruk talar om för dig vem de är, i sitt inre. Det munnen talar, i ordval, röstval osv, är det inre som får röst och ord. Att lära sig vara en god lyhörd lyssnare på både sig själv och andra är en god lärprocess att lära sig vad man önskar ha nära sig, och vilka man vill ha på lite större distans.

Skapa en vilja att vilja våga vara du, genom att självreflektera varje dag och öka din högre medvetenhet om dig, din relation med dig och din relation med andra. Lyssna inåt och lär dig lita på att du är värdefull, din självkänsla växer varje dag som en färskvara när du lär dig lyssna med både kropp och själ, ta till dig all den information som du reagerar på, om det känns behagligt eller obehagligt. Våga säga nejtack när du känner obehag och våga vilja säga jatack till det som får hela kropp och själ att sjunga.

Dåtid – det du kunde igår

Nutid – det du kan idag

Framtidsvision – det du kommer att kunna imorgon

Tala vackert, omtänksamt och kärleksfullt till dig själv i självreflektion – så kan du tala likadant till andra i dina möten. Ta en titt på dig själv – ta ett steg utanför dig själv och reflektera – vem är jag och vem vill jag vara?

Du är en värdefull människa, acceptera dig själv och bygg en kärleksfull relation med och till dig själv, och dina relationer till andra får en helt annan värdefullhet – börja med dig själv – ett livslångt lärande.

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.