Vems ord väger tyngst

Av Anna-Maria Sandström

Ordspråk är vanliga här i Kenya och i övriga Afrika. De kryddar samtalet och kan användas för att förstärka eller förklara ett uttalande. Eller för att ge vägledning och kritik. De handlar ofta om vad som är rätt eller fel och målar upp en bild av det ideala. De bygger på livsvisdom. Att vara vis, att ha respekt för äldre och för döda anfäder är viktigt i hela Afrika. Dina föräldrar har fött och fostrat dig och är därför värda all respekt. De gjort uppoffringar för din skull och har levt ett långt liv och genom det förvärvat ett visst mått av vishet. Det finns ett Afrikanskt ordspråk som säger att ”ingen föds vis” och i Guinea säger man att ”kunskap utan vishet är som vatten i sand”. Det vill säga; förgänglighet, inget värd som ensam storhet.

I Sverige och i många andra västländer hyllar vi istället ungdom. Barn och ungdomars åsikter spelar en stor roll i vårt samhälle. De får ta plats. Det är bra. Men kanske finns det gränser för ungdomens förträfflighet? Ser vi till och med den äldre generationen som en belastning? Som några som behöver tas omhand, som har omoderna åsikter och kunskaper, som inget förstår och som borde lämna över till yngre förmågor. Inte köra bil, inte ha för kort kjol och absolut inte bete sig för ungdomligt. I ungdomligt övermod reduceras deras kunskaper, erfarenheter och klokskap till umbärlig kunskap och gammalmodighet.

Denna skillnad i synsätt, vördnad respektive lättja, inför den äldre generationen är viktig att känna till när man rör sig från en kontext till en annan. Säg att du är nyutexaminerad stadsvetare, du har genomgått Utrikesdepartementets speciella handläggarutbildning och arbetat ett par år. Drömjobbet dyker upp, andreman på Svenska ambassaden i Adyssia (låtsasland i Afrika), du söker och får tjänsten. Väl på plats ska du presenteras för alla relevanta samarbetspartners och statstjänstemän i Adyssia. Sverige vill driva på för mänskliga rättigheter och demokrati och stödjer särskilt polisreformarbetet. Detta ska du handlägga. Du är ung, under 25 år gammal. Mannen som är chef för polisen är närmare 60 år, har grå tinningar och man kan skymta en godmodig rondavel under den välknäppta kavajen. Du är spenslig och sportigt klädd i gympadojor, har fjun på hakan och den röda finnen du klämde i morse lyser i pannan. Kavajmannen undrar om du är där för att servera honom te, prövande ber han om en kopp.  Du är för ung, du är inte klädd enligt Adyssias normer (de som är sprungna ur kolonialmaktens mode), du blir inte tagen på allvar om du skickas till seniora möten i en sådan kontext. Är du kvinna i en patriarkal struktur kan det vara ännu svårare. Det finns ett ordspråk som visar hur absurt det anses vara med en kvinnlig beslutsfattare, ja rent av naturvidrigt: ”Where a woman rules, streams run uphill” (Etiopiskt ordspråk).

Det spelar ingen roll om du så är ambassadens mest meriterade och välutbildade medarbetare. Av motparten kan det ändå uppfattas som respektlöst att behöva föra dialog med en junior handläggare och de förväntade resultaten av mötet kan oförklarligt dra ut på tiden. Dessutom vet den Addyssinska motparten att du snart är utbytt, att nästa kontraktsanställd står på tur i en aldrig sinande rad av expertbistånd från väst. Addysiniern är tålmodig i sin natur och kan vänta på nästa expert och hoppas att den har mer erfarenhet i bagaget. Förändring tar tid! Utveckling tar tid. Det finns ingen ”quick fix” i biståndet.

 

Hur får du andra att förstå dig? Hur nyfiken är du på att förstå andra människor? I september lanserar Ariton Förlag boken ”Mer än bara ord: på tal om framgångsrik kommunikation”, en antologi där 28 kvinnor delar med sig av sina bästa kommunikationstips. Anna-Maria Sandström medverkar med kapitlet ”En sandstorm i Afrika”.

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.