Vilka egenskaper är viktiga för en skicklig projektledare?

Av Cecilia Kärvegård

ElaineDet absolut viktigaste är att man tycker att det man gör är roligt om man ska bli en skicklig projektedare, börjar Elaine Breske Hirscher . Man måste tycka att det är väldigt kul att jobba i projektform och man måste ha viljan. Viljan att jobba med människor och viljan att vara projektledare. Att leda projekt handlar om människor och om att leda människor så det är viktigt att man tycker om att jobba med människor. Man behöver också ha kompetens och kunskap inom det område där man är projektledare, det räcker inte med att man kan leda projekt. Kommunikation är väldigt viktigt i ett projekt så man behöver ha förmågan att kommunicera och tycka att det är kul att kommunicera. För en projektledare är det viktigt att ha förmågan att leda ett team så att alla går åt samma håll och jobbar mot samma mål och det är där en tydlig kommunikation kommer in.

När man kommunicerar så är det väldigt viktigt att vara tydlig med var man är på väg, varför, vem som ska göra vad och hur det ska göras. Det är också viktigt för en projektledare att ha förmågan att sätta tydliga mål och delmål. Allteftersom delmål och mål uppnås så är det viktigt att fira med medarbetarna för att göra arbetet roligare under arbetets gång. Det är viktigt att projektledaren tydliggör att hela teamet har ett gemensamt ansvar för att hela gruppen mår bra.Och om man inte når ett delmål är det viktigt att man förstår att man är gemensamt ansvarig och att man inte ska peka ut en enskild person som syndabock och det är viktigt att förstå att man aldrig kan smita ifrån det ansvaret.

Elaine betonar verkligen hur viktigt det är att finna glädje i det man gör för när man gör något med glädje så gör man det bra. Det är kul att må bra och när man väljer glädje så mår man bra! Tittar man på människor som verkligen har lyckats inom sitt område så ser man att de tycker om det dom gör och att dom har roligt under resans gång. Jag tycker mitt liv är så otroligt roligt och att mitt arbete som projektledare och mina medarbetare verkligen förgyller min dag, avslutar Elaine.

Elaine listar dom största utmaningarna för en pojektledare:

· Helheten. Den som blir utsedd måste ha förmågan att se helheten för det fungerar inte att snöa in på detaljer.
· Fel plats. En annan utmaning är att om blir placerad som projektledare av fel anledning. det är svårt att göra ett bra jobb som projektledare om du sakner de egenskaper och kvalifikationer som krävs.
· Kommunikationen. Att glömma bort att kommunicera målet och delmålen på ett tydligt sätt till medarbetarna.
· Teamvård. Glömmer bort att ha roligt och att vårda och ta hand om varandra.
· Teamet. Att man inte har rätt person på rätt plats. Teamets sammansättning är väldigt viktig för att nå målet i tid då ett projekt alltid har ett slutdatum. Utmaningen för projektledaren är att våga se till att rätt person hamnar på rätt plats i teamet genom att våga säga nej till en person som saknar rätt kvalifikationer för posten. Det finns ingen som skulle komma på tanken att sätta Zlatan i mål. I vårat samhälle är rättvisetänket väldigt utbrett där alla ska få prova på alla olika stolar men i längden så förlorar alla på det orättvisa rättvisetänket.

Elaines 5 bästa tips för att lyckas som projektledare:

1. Kommunicera var, vad, vem, hur och varför.

2. Sätt mål och delmål och fira uppnådda mål tillsammans

3. Våga vara orättvis och se till kompetens istället så du får rätt person på rätt plats

4. Ha kul i det du gör

5. Beröm teamet hela tiden när det är relevant.

Fotograf: Jini Sofia Lee

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.